Odloženo iseljavanje Srebreničana

Inicijativni odbor za posebni status Srebrenice odložio početak iseljavanja iz tog grada koji je bio zakazan za ponedeljak.

Izvor: B92

Nedelja, 15.04.2007.

12:50

Default images

Srebreničani u ponedeljak neće početi iseljavanje, kako su to ranije najavili, ali će izvršiti sve pripreme za takvu mogućnost, uključujući i postavljanje jednog šatorskog naselja u Sarajevu. Odluka o odlaganju početka kolektivnog iseljavanja donesena je nakon jučerašnjeg susreta s političkim liderima, koji su apelovali na Srebreničane da ostanu u svojim domovima.

"Želim uputiti apel povratnicima u Srebrenicu da svojim ostankom pruži primer da i drugi dođu, a m se obavezujemo da ćemo im pomoći", rekao je predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

Iako su prolongirali iseljavanje, Srebreničani ne odustaju od svojih zahteva, od kojih je najvažniji onaj o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske.

Predsednik Inicijativnog odbora srebreničkih udruženja Ćamil Duraković naglašava da je svakome jasno kako Srebrenica neće preko noći postati državni distrikt, ali inicijativa je i dalje na stolu. "Mora nam se obećati da će naša inicijativa biti predmet rasprave o ustavnim reformama", kaže Duraković.

Tokom jučerašnjeg sastanka bilo je očigledno da politički lideri stranaka iz Federacije više nisu tako glasni u izrazima podrške Srebreničanima, kako je to bilo tokom prošlomesečnog sastanka.

Zbog njihove rezervisanosti i, kako se čini, neodlučnosti, sastanak u Srebrenici bio bi još jedan propali skup, da se tamo nije pojavio zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan. Najava da će se OHR aktivno uključiti u rešavanje pitanje Srebrenice, dao je ovoj priči sasvim drugačiju dimenziju.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik uprkos tome ocenjuje da je inicijativa Srebreničana za iseljenje iz tog grada deo scenarija političara iz Sarajeva. Prema njegovim rečima, nema razloga za takav čin, ali ako do toga ipak dođe, onda je to, kako kaže, lična stvar Srebreničana.

"Mislim da nije dobro da se ovo radi, da će politički odnosi u BiH biti još složeniji. Srebrenica nikada neće biti izvan ustavno-pravnog poretka RS, to je iluzija svih onih koji misle da će na bazi neke priče to uspeti", rekao je Dodik.

OHR će, kako je saopšteno, u narednih petnaestak dana u Sarajevu okupiti sve relevantne organe vlasti kako bi izradili koordinirani pristup rješavanju pitanja Srebrenice i pronašli način za pomoć povratnicima i onima koji žele da se vrate u taj grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: