"Pitanje crkve rešiti Ustavom CG"

Mijat Šuković izjavio da država Crna Gora ima istorijsku dužnost da pravnim propisom reši status Crnogorske pravoslavne crkve.

Izvor: B92

Nedelja, 15.04.2007.

10:40

Default images

Autor ekspertske verzije novog crnogorskog Ustava Mijat Šuković je za podgoričku "Pobjedu" kazao da je najbolje da se to pitanje reši Ustavom: "Ako to država ne učini, njena je imperativna obaveza da to reši zakonom. To nije ni u detalju suprotno kanonskom pravu koje uređuje isključivo odnose unutar i između crkava u verskim poslovima".

On je kazao da je obaveza i pravo države da uredi pravni položaj neke crkve u svetovnom poretku, bez obzira da li je kanonski priznata ili ne.

Šuković smatra da konfliktu između CPC i Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, doprinose "i neke izjave u ime države".

"Konflikti su posledica nevršenja u dužem periodu funkcija države na području upravljanja istorijsko-kulturnim objektima verskog karaktera i ćutanja državnih organa da precizno utvrde ko i po zakonskom osnovu ima pravo vlasništva nad pravoslavnim objektima u Crnoj Gori ", kazao je Šuković.

U osnovnoj verziji novog najvišeg pravnog akta CPC je navedena kao prva verska zajednica, što je izazvalo oštre reakcije dela opozicije.

CPC je u međuvremenu najavila da će tražiti da službe obavlja u crkvama i manastitima koje koristi SPC, ali je predsednik Filip Vujanović izjavio da će država zaštititi imovinu Mitropolije crnogorsko primorske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: