MUP obećava pronalaženje bombaša

Policija ponavlja obećanje da će pronaći ko je bacio bombe na stan porodice novinara Dejana Anastasijevića.

Izvor: B92

Nedelja, 15.04.2007.

12:14

Default images

Dan posle pokušaja ubistva novinara "Vremana" Dejana Anastasijevića, MUP Srbije nastavlja da traga za ljudima koji su bacili bombe na stan porodice Anastasijević, kažu za B92 u policiji.

Pomoćnik načelnika kriminalističke uprave Veljko Subašič traži od javnosti strpljenje i obećava da će MUP uraditi sve što je u njegovoj moći kako bi se što pre otkrilo ko stoji iza napada na novinara Dejana Anastasijevića i njegovu porodicu.

Hapšenje odgovornih za pokušaj ubistva novinara Dejana Anastasijevića, za koji je direktor policije Milorad Veljović juče izjavio da ima i elemente terorizma, apsolutni je prioritet MUP-a Srbije, kažu u policiji. Pomoćnik načelnika kriminalističke policije Veljko Subašič kaže za B92 da se trenutno analaziraju tragovi pronađeni na mestu napada.

"Sa lica mesta su prikupljeni tragovi koji bi mogli ukazivati na izvršoca ovog krivičnog dela, te tragove obrađuje nacionalni kriminološko - tehnički centar. Očekujemo vrlo brzo rezultate, da vidimo koliko tragova može da se dobije.  Primenjujemo i sve druge mere, imamo dobru saradnju sa građanima i već imamo informacije koje usmeravaju u određenom pravcu", kaže Subašić.

Između ostalog, policija provera i pozive koji su poslednjih dana upućeni redakciji nedeljnika "Vreme", posle gostovanja Dejana Anastasijevića na radiju B92, gde je u emisiji "Kažiprst" komentarisao presudu pripadnicima jedinice Škorpioni.

"Ne možemo sada reći nešto o konkretnim rezultaima, da ne bi ugrozili istagu, ali budite srpljivi i budite ubeđeni da će MUP učniniti sve što je u našoj moći  i kako bi se da se što pre rasvetlio ovaj slučaj", objašnjava Subašić.

On kaže da dve bombe postavljene na prozoru spavaće sobe Anastajevićevog stana nije teško naći na crnom tržišu zbog ratova tokom protekle decenije, i da za rukovanje ovom bombom nije potrebna bilo kakava posebena obuka. Iako Dejan Anastasijević nije zahtevao posebnu policijsku zaštitu, policija je i pored toga pojačala mere bezbednosti.

Povodom bombaškog napada na Anastasijevićevića, oglasila su se i specijalna tužilaštva za organizovani kriminal i ratne zliočine. Tužilaštvo za ratne zločine osudilo napad na novinara Dejana Anastasijevića i njegovu porodicu.

"Smatramo da bomba na slobodu mišljenja i izražavanja predstavlja bombu kojom se podrivaju temelji demokratije. Stavovi koje je gospodin Anastasijević izražavao, pomagali su i pomažu u afirmaciji istine, posebno u sferi najtežih oblika kriminala uključujući i ratne zločine", kaže se u saopštenju koje je potpisao portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

Podsetimo, direktor policije Milorad Veljović izjavio je za B92 da policija ovaj napad karakteriše kao pokušaj ubistva, ali da će pravi motivi biti poznati tek nakon istrage. Napad na porodicu Anastasijević osudili su predsednik i premijer Srbije, kao i novinarska udruženja, predstavnici političkih partija i nevladine organizacije, ističući da je potrebno što pre otkriti počinioce tog dela.

Podrška blogera B92

U znak podrške Dejanu Anastasijeviću, sinoć su blogeri sajta B92 spontano organizovali protestni skup ispred crkve Svetog Marka u Beogradu.

"Pozvao sam sve ove ljude da se okupe, da pogledamo istini u oči i da nazovemo stravri pravim imenom. Gledao sam danas izjave političara i stranaka - pa čoveče, to je sve kao preslikano iz vremena od pre sedam-osam godina. Hoću da znam pta se radi, hoću da znam ko je kriv i kada će to da stane", rekao je Dušan Nedeljković.

Bloger Drago Kovačević kaže da mu ovaj događaj liči na devedesete godine: "Vlada atmosfera koja pogoduje političkom nasilju koje ovom momentu, kada je većina političkih institucija u Srbiji rasturena, traži angažman. Na Blogu B92 struji neka energija, bunt i raspoloženje da kažemo da ne može više ovako".

"Žao mi je što nas nema hiljadu, ali doći ćemo i iduće subote, i da vidimo - that's all!", kazala je Jasna Bogojević.

LDP: Blokada kao znak protesta

Povodom napada na novinara Dejana Anastasijevića, aktivisti Liberalno-demokratske partije će u ponedeljak, 16. aprila blokirati saobraćaj u od periodu od 11:55-12:00 kao znak protesta "protiv politike koja je od Srbije napravila društvo u kojem je nije poželjno slobodno misliti i društvo u kojem svaki pojedinac zbog svoj stava, treba da strepi za svoj život."

Saobraćaj će biti blokiran u 165 opština u Srbije u kojima LDP ima odbore. U Beogradu protest će biti održan na uglu Ulice kralja Milana i Ulice kneza Miloša. 

"MUP mora da da nedvosmislen odgovor ko je pokušao da ubije Dejana Anastasijevića, i ko su nalogodavci i inspiratori ovog zločina koji ne sme ostati nekažnjen. Obaveza MUP-a je da štiti život svakog građanina koliko god se njegovi stavovi ne poklapali sa stavovima vlade Koštunice, Jočića i Ilića", kaže se u izjavi lidera LDP-a Čedomira Jovanovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: