Srebreničani ne odustaju od odlaska

Bošnjački povratnici u Srebrenicu kategorični da će u ponedeljak započeti kolektivno iseljavanje iz tog grada.

Izvor: B92

Subota, 14.04.2007.

10:33

Default images

Srebreničani smatraju da je istekao rok za ispunjavanje njihovih uslova postavljenih na prošlomesečnom sastanku s političkim predstavnicima, među kojima je najznačajniji zahtjev za izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske.

Od današnjeg sastanka, kojem će prisustvovati i članovi državnog Predsedništva Haris Silajdžić i Željko Komšić, povratnici ne očekuju ništa novo, pa će prema Sarajevu krenuti nekoliko stotina Srebreničana, potvrdila je predsednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić.

"Započinjemo u ponedeljak iseljavanje, da li će biti pred Većem ministara ili u parku. Mi ne odustajemo od svojih zahteva, ne možemo više da dozvolimo da oni koji su nam ubili decu sa nama komanduju. Jedino se u Republici Srpskoj može desiti da zločinci čuvaju svoje žrtve", kaže Subašićeva.

Srebreničani ovim aktom, kako kažu, žele poručiti da više ne veruju u prazna obećanja političara, kako onih iz Republike Srpske, tako ni političara iz Federacije. Plan ekonomsko-socijalnog razvoja i oporavka, koji je predložila vlada Republike Srpske, samo je pokušaj da se građani odvrate od zahtjeva za posebnim statusom Srebrenice, poručio je predsednik Inicijativnog odbora Srebreničana Ćamil Duraković.

"Mislim da je krajnje vreme da se shvati da se posledice genocida ne mogu otkupiti novcem, i da se nateraju žrtve da prihvate rezultate genocida", kaže Duraković.

Još nije jasno ko će u Sarajevu prihvatiti Srebreničane. Mediji prenose da su vlasti u Opštini Centar upoznate sa njihovom inicijativom i da će im izaći u susret, ali gradske vlasti tvrde da o tome ništa ne znaju. Uočljivo je takođe da politički lideri ovog puta ne iznose jasne poruke podrške, kako je to bilo tokom prošlomesečnog susreta.

Načenik srebreničke opštine Abdurahman Malkić nije ni prisustvovao sastancima koordinacionog tela Srebreničana jer, kako kaže, za tako nešto nema potrebe. Malkić takođe nije smatrao potrebnim da objasni javnosti šta će učiniti kad u ponedeljak Srebreničani počnu napuštati grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: