Agenda Kontakt-grupe o Kosovu

U narednih deset dana će predstavnici Kontakt-grupe održati dva sastanka o rešavanju statusa Kosova. Ceo kosovski tim u Njujorku.

Izvor: B92

Subota, 14.04.2007.

10:09

Default images

Najpre će razgovarati 20. aprila u Moskvi na nivou eksperata, a 25. aprila će o Kosovu u Berlinu raspravljati politički direktori ministarstava inostranih poslova Nemačke, SAD, Rusije, Francuske, Velike Britanije i Italije - potvrđeno je agenciji Beta u Briselu od izvora iz Evropske unije, čiji predstavnik takođe učestvuje u radu Kontakt-grupe o Kosovu.

Ovi susreti članica Kontakt-grupe, kako je predočeno, padaju u važnom trenutku, "ali ne bi obavezno trebalo očekivati i neke odluke".

Razgovori šest zemalja ove grupe imaju i dalje posebnu težinu, iako je ceo postupak rešavanja statusa Kosova sada prenesen u Savet bezbednosti UN, dodali su funkcioneri EU.

"Ti sastanci Kontakt-grupe mogu biti značajni, iako je to, u suštini, pitanje rasprave između Rusije i ostalih pet članica ovog tela".

Izvori u Briselu su precizirali da je to "sastavni deo procesa kako unutar Kontakt grupe, tako i kroz bilateralne susrete njenih članica sa ciljem da se približimo rešenju" za status Kosova.

Konferencija o Kosovu u Njujorku

Mediji u Prištini prenose da se međunarodna konferencija u Njujorku, na kojoj učestvuje kompletan pregovarački tim Kosova, "odvija u radnoj atmosferi". Konferencija je posvećena centralnim pitanjima sa kojima će se Vlada Kosova suočiti nakon utvrđivanja statusa.

Konferencija prvom četvoromesečnom periodu nakon utvrđivanja kosovskog statusa ulazi u treći dan rada. Kosovski mediji izveštavaju da konferenciju karakteriše razmena iskustava, kao i da njeni organozatori nisu imali za cilj spoljašnje efekte, velike govore ili odašiljavanje poruka sa skupa na kojem učestvuje kompletna kosovska politička elita.

Prvi dan konferencije su otvorili američki državni sekretar Nikolas Berns i nekadašnji američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruk. Drugi dan konferencije je govor održao i bivši predsednik SAD Bil Klinton.

Američke diplomate su fokusirali prvih 120 dana na Kosovu nakon određivanja statusa, usvajanje ustava, organizovanje opštih izbora, decentralizaciju vlasti, kao i uspostavljanje čvrstih mehanizama za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: