Kritika srpskog Ustava

Ustav Srbije napisan ishitreno i nije kvalitetan kao nacrti koje je opozicija pisala u vreme Miloševića, ocenila Venecijanska komisija.

Izvor: B92

Subota, 14.04.2007.

10:05

Default images

U juče objavljenim zaključcima sa plenarne sednice održane 17. i 18. marta, ocenjeno je da izostanak javne rasprave u postupku donošenja Ustava Srbije pokreće pitanja njegove legitimnosti. "U ovom kontekstu, ishitrenog usvajanja, posebno začuđuje da je Ustav izuzetno krut i da je veoma teško izvršiti promenu njegovih delova", navodi se u izveštaju.

Venecijanska komisija je, ipak, procenila da, u celini gledano, novi Ustav Srbije zadovoljava evropske standarde, iako su neki njegovi delovi "dosta ispod tih standarda", a neki su nejasni i kontradiktorni zbog nepažljive izrade.

Ocenjujući Preambulu Ustava Srbije, u kojoj se Kosovo i Metohija definiše kao neotuđivi deo teritorije Srbije, eksperti Venecijanske komisije su, ističući da nemaju ambiciju da se mešaju u proces odlučivanja o budućem statusu pokrajine, ocenili da suštinska autonomija Kosova nije zajamčena na ustavnom nivou.

Kako se dodaje, nasuprot onome što se proklamuje Preambulom, sam Ustav uopste ne garantuje suštinsku autonomiju Kosova jer od volje Narodne skupštine Republike Srbije zavisi da li će se samouprava realizovati.

Venecijanska komisija je iznela kritike i na deo Ustava koji predviđa da su poslanici Skupštine Srbije podređeni partijskom rukovodstvu, kao i na odredbe koje parlamentu daju preveliku ulogu prilikom imenovanja u pravosuđu.

Profesorka Vesna Rakić-Vodinelić iz Instituta za uporedno pravo kaže za B92 da se najozbiljnije primedbe Venecijanske komisije tiču odredaba o ljudskim pravima, pravosuđu, odnosu međunarodnog i unutrašnjeg prava, a neke se odnose i na deo preambule o Kosovu.

"Ustav ostavlja vrlo veliku slobodu zakonodavcu, ne samo da uredi način na koji se vrše ljudska prava, već i da ih eventualno i ograniči, što nije dopušteno. Primedbe koje se tiču pravosuđa govore najčešće o tome da postojeći sistem izbora sudija ne obezbeđuje u dovoljnoj meri njihovu nezavisnost", kaže ona.

Rakićeva kaže da kritike koje se odnose na oblast unutrašnjeg i međunarodnog prava govore o tome da se ne može savremenoj demokratiji uvek dati primat unutrašnjem pravu nad međunarodnim, jer bi to značilo da se ponekad mora menjati ustav: "I najzad one koje se tiču položaja Kosova, a pogotovo autonomije lokalne samouprave, kritikovane su najpre sa stanovišta što je zakonodavcu ostavljeno da uredi jedno tako ozbiljno pitanje."

Venecijanska komisija, čiji je zvanični naziv Evropska komisija za demokratiju putem prava, mišljenje o Ustavu Srbije je dala na zahtev Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Lončar: Možemo da uvažimo neke sugestije

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar izjavio je da je Srbija spremna da uvaži neke od sugestija koje je Venecijanska komisija iznela u izveštaju o novom Ustavu Srbije.

"S obzirom da je tekst Ustava od strane Venecijanske komisije razmatran tek nakon njegovog usvajanja i stupanja na snagu, neke od sugestija koje po našem mišljenju mogu da imaju pozitivne efekte mogu da budu uvažene prilikom ustavno-pravnog uobličavanja novog pravnog sistema Srbije, koje nam sledi kao posledica usvajanja novog Ustava", rekao je Lončar.

Ove sedmice je, prema njegovim rečima, vlastima u Beogradu od Venecijanske komisije stigla informacija u kojoj se iznosi spremnost eksperata tog tela Saveta Evropa da pomognu u uobličavanju ustavno-pravnog sistema u Srbiji.

"Tekst Ustava ne može da bude menjan, ali Ustav se ne primenjuje neposredno jer se najveći broj ustavnih odredbi primenjuje razradom u republičkim zakonima. Tu će eventualno biti mogućnosti za prihvatanje nekih stavova Venecijanske komisije", kazao je Lončar.

Odgovarajući na kritiku Venecijanske komisije koja se tiče ustavnog položaja Kosova i Metohije u novom Ustavu, ministar Lončar je kazao da je reč o "nerazumevanju".

"Mi, s obzirom na Rezoluciju 1244, nismo ni imali pravo da razrađujemo suštinsku autonomiju za Kosovo i Metohiju jer bi to bilo direktno kršenje te rezolucije. Sporazum koji bi bio donet u pregovorima o Kosovu, i koji bi podrazumevao suštinsku autonomiju pokrajine, mogao bi da bude unesen u Ustav, i to ustavnim zakonom, koji se donosi po istoj proceduri kao Ustav i ima istu pravnu snagu kao Ustav", rekao je Lončar.

"Mišljenje Venecijanske komisije ne obavezuje"

Stručnjak za međunarodno pravo Vojin Dimitrijević je rekao da stavovi Venecijanske komisije Saveta Evrope ne obavezuju vlasti u Beogradu da promene Ustav usvojen krajem oktobra prošle godine.

Dimitrijević kaže da Venecijanska komisija, stručno pravničko telo Saveta Evrope, uživa veliki ugled, ali da nikom ne može da naredi da menja Ustav.

Prema njegovim rečima, Ustav se ne može menjati ni van procedure, ali bi, kada za to dođe vreme, mišljenje Venecijanske komisije moglo biti uvaženo.

"Neke vlade sklone su da do detalja poštuju odluku Venecijanske komisije, a imam utisak da naša nije. Bilo je i ranije mišljenja Venecijanske komisije o jednoj glavi nacrta Ustava, pa to nije uzeto ozbiljno", rekao je Dimitrijević.

Povodom ocene Venecijanske komisije da se Ustav Srbije može teško menjati, Dimitrijević je rekao da je taj akt "manje krut nego raniji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: