Pokušano raščišćavanje Petog parka

Beograd -- Građevinski radnici, uz asistenciju privatnog obezbeđenja i policije, tokom noći pokušali da raščiste zemljište u Petom parku.

Izvor: B92
Podeli

Radnike su sprečili stanari okolnih zgrada na Zvezdari, u Beogradu, koji su se ubrzo okupili. Bora Jovanović, iz Inicijativnog odbora za odbranu Petog parka, kaže za B92 da su radnici došli oko 3.30. "Čuo sam sirenu i pogledao kroz prozor. Video sam kordon obezbeđenja i bager koji su dovukli", kaže on.

Iako je po urbanističkom planu na spornoj parceli predviđena izgradnja poslovnog prostora, građani ne žele da se odreknu parka u kome su odrastale generacije, a koju je nekadašnji vlasnik poklonio na korišćenje kao park.

Feđa, iz grupe Beogradski sindikat, koja je aktivno učestvovala u kampanji za očuvanje Petog parka, izjavio je da se ne može 2007. bagerima i policijom i privatnim obezbeđenjem nešto raditi protiv volje građana.

"Ako je tako, pozivam sve građane da svi izađemo na ulice i da rušimo takvu vlast, ovo je katastrofa", kaže on.

Stanari iz okoline Petog parka već duže se protive gradnji poslovnog prostora na zemljištu tog parka, koji je, prema tvrdnji beogradskih vlasti, oduvek bio građevinsko zemljište, a da je zelena površina koja se na tom mestu nalazila bila privremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 529 idi na stranu