Muškarci boluju od manjka hormona

Stručnjaci procenjuju da oko 170.000 muškaraca u Srbiji pati od manjka hormona, naročito testosterona.

Izvor: B92

Petak, 06.04.2007.

10:18

Default images

Testosteron utiče na mnoge fizičke i psihičke funkcije muškarca. Prema rezultatima najnovijih ispitivanja, od nedostatka testosterona pati oko 10 odsto muškaraca od 40 do 60 godina starosti i oko 20 odsto starijih od 60 godina.

Najčešći simptomi koji prate nedostatak testosterona su smanjenje libida, odnosno seksualne želje, i gubitak erekcije, depresivno raspoloženje, umor i iscrpljenost, razdražljivost, poremećaj sna, a u mnogim slučajevima dolazi do smanjenja snage mišića i gubitka vitalnosti.

Načelnica Instituta za endokrinologiju u Kliničkom centru Srbije Svetlana Vujović kaže da je muški hipogonadizam stanje koje nastaje kao posledica nedostatka androgena, muških polnih hormona, usled oštećenja hormonskih mehanizama ili organa koji učestvuju u njihovoj sintezi.

Ona dodaje da hipogonadizam ima značajan uticaj na zdravlje muškarca jer ti hormoni deluju na srce, kosti, mozak, polne žlezde.

Endokrinolog Srđan Popović je rekao da manjak testosterona dovodi do povećanja telesne težine, smanjenja mišićne mase i povećanja količine masnog tkiva oko struka i bokova.

On je istakao da su ispitivanja pokazala da nedostatak tog hormona utiče na pojavu dijabetesa kod muškarca između 42 i 60 godina starosti i da je faktor rizika za pojavu dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma.

Prema rečima endokrinologa, metabolički simptomi koji ukazuju na nedostatak testosterona u organizmu su poremećaj metabolizma lipida i insulinska rezistencija, poremećaj seksualne funkcije, gubitak libida, erektilna disfunkcija, atrofija glatkih mišića penisa. 

Vegetativni simptomi koji prate nedostatak najznačajnijeg muškog polnog hormona su talasi vrućine, lupanje srca, depresivno raspoloženje, osteoporoza, anemija, smanjenje maljavosti, smanjenje funkcija lojnih žlezda kože.

Endokrinolozi i urolozi muškarcima poručuju da je neophodna redovna kontrola kod urologa koja bi pomogla da se, ukoliko je uočen problem, počne blagovremeno lečenje.

Osim urološkog pregleda, svi muškarci posle 50. godine bi morali da se pregledaju kod interniste i kardiologa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: