Ambasador Irana poriče izjavu

Britanski marinci, koje su iranske snage bezbednosti zarobile pre nedelju dana u Zalivu, verovatno će biri izvedeni pred sud.

Izvor: B92

Subota, 31.03.2007.

13:24

Default images

Iranski ambasador u Rusiji Golam-Reza Ansari demantovao je danas da je izjavio da bi britanskim mornarima i marincima koje pre osam dana zarobila iranska Revolucionarna garda moglo biti suđeno.

Iranska novinska agencija IRNA je prethodno javila da je ambasador Ansari u petak uveče u izjavi ruskoj televiziji Vesti-24 rekao kako je moguće da se britanski vojnici nađu na sudu, ali je u najnovijoj vesti u vezi sa tim iranska agencija objavila demanti, prenele su svetske novinske agencije.

"Samo sam rekao (ruskoj) televiziji u petak da je slučaj zarobljenih britanskih mornara dobio pravnu formu", rekao je ambasador Ansari i istakao da je ruska televizija pogrešila.

"Televizijska stanica je napravila grešku u prevodu dela intervjua u vezi sa zarobljenim britanskim vojnicima i greškom je najavila mogućnost da im se sudi", naglasio je iranski ambasador.

U međuvremenu, vlada iz Londona je poslala pismo Iranu kao odgovor na diplomatsku notu Teherana od pre dva dana u vezi sa zarobljavanjem 15 britanskih vojnika, izjavila je danas Margaret Beket ministar spoljnih poslova u vladi premijera Tonija Blera.

"Ohrabrujemo Iran da mirno reši to pitanje", rekla je ministarka Beket novinarima u Bremenu, gde je učestvovala na neformalnom sastanku šefova diplomatije spoljnih poslova članica Evropske unije.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter štajnmajer, čija zemlja predsedava EU, zatražio je da britanski vojnici odmah budu oslobođeni.

"Rešenje treba da bude nađeno pre nego što slučaj ode na suđenje i pre nego što mornari budu osuđeni", istakao je nemački ministar.

Vlada u Londonu zahteva oslobađanje svojih vojnika insistirajući da oni nisu izašli iz iračkih teritorijalnih voda, dok vlasti u Teheranu tvrde da su britanski vojnici neovlašćeno ušli u iranske teritorijalne vode.

Evropske diplomate su rekle nemačkoj novinskoj agenciji DPA da je EU napravila prvi kontakt sa vlastima u Teheranu da bi osigurala oslobađanje britanskih vojnika.

Diplomate su navele da su saradnici visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane kontaktirali iranske funkcionere koji rade sa glavnim iranskim pregovaračem za nuklearna pitanja Ali Laridžanijem.

Očekuje se da će Solana i Laridžani razgovarati sledeće sedmice, naveo je DPA i podsetio da su ministri spoljnih poslova EU ovlastili Visoki predstavnik da radi na hitnom i bezuslovnom oslobađanju britanskih marinaca i mornara.

Mornari i marinci su zarobljeni 23. marta u blizini zaliva šat al Arab dok su patrolirali u području.

"Hapšenje britanskih marinaca može da izazove rat"

Svaka provokacija, uključujući nedavano hapšenje britanskih marinaca, mogla bi da izazove pokretanje američke vojne akcije protiv Irana, izjavio je ruski vojni stručnjak, general Leonid Ivašov.

"Ratovi često počinju provokacijama, a sadašnja situacija sa britanskim vojnicima mogla bi da bude 'fitilj' koji bi pokrenuo rat", rekao je za RIA Novosti Ivašov, koji je zamenik direktora ruske Akademije za geopolitičke studije.

Ivašov je, takođe, rekao da bi SAD mogle da upotrebe nuklearno naoružanja da gađaju 17 do 20 nuklearnih postrojenja u Iranu. Većina tih postrojenja nalazi se pod zemljom, u planinskim oblastima.

"Predsedniku SAD Džordžu Bušu potrebna je brza pobeda kako bi obezbedio da repulikanci pobede na izborima 2008. godine", smatra Ivašov.

Upitan kada bi takva vojna akcija protiv Irana mogla da počne, Ivašov je rekao da to zavisi od političke odluke Vašingtona i spremnosti američkih vojnika, ali da bi mogla da počne i uskoro.

Istovremeno se iz ruskih bezbednosnih izvora saznaje da je američka vojska skoro završila pripreme za eventulanu vojnu akciju protiv Irana, javljaju RIA Novosti. Isti izvor navodi da su SAD već sačinile spisak mogućih meta na iranskoj teritoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: