Ne važe simboli RS i FBiH

Ustavni sud BiH doneo odluku o prestanku važenja spornih članova zakona Federacije i RS o zastavama i grbu čime su ukinuta ta obeležja.

Izvor: Tanjug

Subota, 31.03.2007.

17:51

Default images

"Navedene odredbe zakona prestaju da važe danom objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku BiH", saopšteno je posle plenarne sednice Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je ovakvu odluku doneo pošto je utvrdio da Parlament FBiH i Narodna skupština RS nisu izvršili delimičnu odluku Ustavnog suda BiH od 31. marta 2006, u kojoj je zatraženo da te insitucije u roku od šest meseci donesu odluku o novom izgledu spornih simbola.

Ustavni sud ranije je raspravljao i o osporenom članu Ustavnog zakona RS koji se odnosi na zastavu tog entiteta.
  Zastava RS nije osporena i moći će da bude isticana na javnim mestima.

Posebna komisija Narodne skupštine RS već je raspravljala o novim rešenjima za grb i himnu RS, ali dogovor između srpskih i bošnjačkih članova komisije nije postignut.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Abduladhima Maktufa, koji je pred Sudom BiH osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Maktuf se Ustavnom sudu žalio na povredu njegovih ustavnih prava, budući da je prilikom donošenja presude Sud BiH primenio Krivični zakon BiH, a ne za njega povoljniji Krivični zakon bivše SFRJ, koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela.

Isti zahtev prema Sudu BiH imalo je i više od 20 zatvorenika, pretežno Srba i Hrvata, prema kojima se, takođe, u postupku po optužnicama za ratne zločine primenjuje Krivični zakon BiH.

Pomenuti zatvorenici štrajkovali su glađu, a štrajk su prekinuli čekajući odluku Ustavnog suda BiH po Maktufovoj žalbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: