Vučićeva zakazala konsultacije

Predsedavajuća Skupštine Borka Vučić za ponedeljak zakazala konsultacije šefova poslaničkih klubova o daljem zasedanju skupštine.

Izvor: B92, Beta

Subota, 31.03.2007.

10:05

Default images

I u Demokratskoj stranci i u Demokratskoj stranci Srbije potvrdjuju da će učestvovati na tom sastanku, ali napominju da i dalje nema dogovora oko toga ko bi trebalo da predsedava novom sednicom na kojoj bi po hitnom postupku trebalo da bude izglasana izmena zakona o budžetskom sistemu.

Predsednici poslaničkih grupa Srpske radikalne stranke, G17 plus, Socijalističke partije Srbije i Liberalno-demokratske partije potvrdili su da će se pozivu odazvati.

Danas u ponoć stupa na snagu nova i kontroverzna Uredba o privremenom finasiranju kojom se, po mnogima, krši postojeći zakon.

Demokratska stranka zatražila je juče od Vučićeve da zakaže nastavak konstitutivne sednice skupštine, na kojoj bi bio izabran privremeni predsednik, formirani odbori i bio izmenjen Zakon o budžetskom sistemu.

Zamenik predsednika DS Dušan Petrović izjavio je danas da će ta stranka prisustvovati sastanku šefova poslaničkih klubova u ponedeljak i insistiraće da sednica Skupštine Srbije bude zakazana odmah, kako bi neustavno finansiranje države što kraće trajalo.

Petrović kaže da je DS "duboko nezadovoljna" što za danas nije zakazana sednica parlamenta Srbije, dodajući da je do ponoći mogla da bude završena konstitutivna sednica i donet Zakon o dopunama Zakona o budzetskom sistemu.

"Na ovaj način država ne bi ušla u nezakonito i neustavno finansiranje" ocenio je on. Petrović smatra da je Vlada Srbije, donošenjem Uredbe o produžetku privremenog finansiranja, ne samo prekršila Ustav Srbije već je i "prigrabila mogućnost da u prvoj polovini 2007. godine potroši čak 500 miliona evra više nego što to Zakon o budzetskom sistemu dozvoljava".

Ovoj inicijativi prethodio je sastanak predstavnika Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i G17 plus u Skupštini Srbije, ali tri stranke nisu postigle dogovor.

G17 plus najavila je podršku izboru privremenog predsednika Skupštine iz redova DS-a kako bi se usvojila izmena Zakona o budžetu.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić rekao je juče posle sastanka da je za tu stranku prioritetno pitanje izbora vlade. On je izrazio bojazan da bi odluka o privremenom finasiranju mogla dodatno usporiti pregovore o formiranju vlade.

"Bojim se da ako se donese zakon o budžetskom finansiranju da to nekom ne posluži nekom kao alibi da do 15. maja ne formira ništa. To je ozbiljan problem".

Stojković: Uredba je zakonita

Uredba Vlade Srbije kojom se produžava finansiranje države do kraja juna je zakonita, ocenio je danas ministar pravde Srbije Zoran Stojković.

On je rekao da je država prema Ustavu iz 1997. godine dužna da obezbedi isplatu iz sredstava republike, prenosi agencija Beta.

"Zakon o budžetskom sistemu predviđa mogućnost privremenog finansiranje do 31. marta, postavlja se pitanje šta biva u Srbiji posle, ako nema Skupštine, da li treba da stane svet", zapitao je Stojković.

On je precizirao da po članu tog Zakona, odredbe ranijeg zakona o javnim prihodima i rashodima koje su u protivnosti s tim zakonom neće važiti, ali druge odredbe ostaju na snazi.

Stojković je rekao i da ako je inicijativa DS-a bila izraz dobre volje, zašto nije predložena pre dvadeset dana, već dan pre isteka privremenog finansiranja.

LDP podnosi prijavu protiv vlade zbog nezakonite uredbe

Liberalno-demokratska partija će u ponedeljak podneti krivičnu prijavu protiv Vlade Srbije zbog, kako ocenjuje ta stranka, protivzakonitog donošenja uredbe o produžetku privremenog finansiranja korisnika iz državnog budžeta.

"Protiv vladanja uredbama, koje predstavlja uvod u puzajuću diktaturu, ne može se boriti samo političkim, već se mora posegnuti i za pravnim sredstvima", rekao je agenciji Beta Zoran Ostojić, funkcioner Gradjanskog saveza Srbije, članice koalicije okupljene oko LDP.

Prema njegovim rečima, odgovornost za pravni vakuum u Srbiji snosi i bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić, koji je otišao u penziju a da prethodno nije promenio poslovnik suda, koji trenutno ne može da zaseda jer nema predsednika.

LDP smatra da je privremeno finansiranje, koje je na snazi zbog nedonošenja budžeta za 2007. godinu, bilo moguće samo izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu.

Goati: Teško do dogovora

Vladimir Goati (FoNet)
Politički analitičar Vladimir Goati izjavio je da ne veruje da će poslaničke grupe uspeti da se dogovore oko izmene Zakona o budžetskom sistemu.

Goati je za B92 ocenio da će se tim problemom najverovatnije baviti neka buduća vlada. On je dodao i da smo sada bliži novim izborima nego ikad zbog sve više nepomirljivih stavova DS i DSS-a.

Problemi sa finansiranjem države dodatno će zakočiti pregovore o budućoj vladi, ocenjuje Goati.

"Sa jedne strane DSS nastoji da izbegne posledice izgubljenih izbora tako što će barem fiktivno ostati na čelu vlade, a DS će imati jako velike probleme u popuštanju, jer će uskoro uslediti novi izbori i ukoliko bi DS popustila izvan izvesne granice, to je otprilike ta granica većine članove vlade, ja se ne bih rado našao u cipelama predsednika stranke na sledećim izborima", objašnjava Goati.

"Srbija možda klizi ka diktaturi"

Sudija Ustavnog suda Svetozar Čiplić je izjavio da je veoma opasno što vlada premijera Vojislava Koštunice deluje van zakonskih nadležnosti, a da pri tome nema institucije koja bi je u tome mogla sprečiti.

"Uredbom o produženju privremenog finansiranja Vlada je prekršila i Ustav i nekoliko zakona, ali zbog toga neće biti `kažnjena` jer Ustavni sud, jedini merodavan za ocenjivanje zakonitost nekih akata, ne funkcioniše zbog nedostatka kvoruma", kazao je on u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Prema njegovom mišljenju, još uvek se ne radi o diktaturi, pošto Vlada formalno nije kriva što se našla u ovoj situaciji", ali to joj, kako je rekao, ne daje pravo da svesno premašuje svoje nadležnosti.

"Zbog toga se u javnosti i stiče utisak da društvo možda klizi ka diktaturi", rekao je Čiplić.

On smatra da predsednik Srbije Boris Tadić mora da odredi mandatara, odnosno da ne može da raspiše nove izbore pre nego što nekom pruži šansu. "Ustav je predvideo da šef države, nakon konsultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka, predloži mandatara, a njegova slobodna volja je za koga će se opredeliti", zaključio je pravni stručnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: