Rešenje doprinosa za penzije

Ministar rada nudi predlog da se problem sa neuplaćenim doprinosima za penzije reši isplatom pri privatizacijii ili stečaju.

Izvor: B92

Petak, 30.03.2007.

08:05

Default images

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Slobodan Lalović izjavio je da je za Vladu pripremljen predlog rešenja problema radnika kojima pojedina društvena preduzeća, koja još nisu privatizovana, nisu u poslednje vreme uplaćivala doprinose za penzijsko osiguranje.

"Kako više nema načina da se taj problem reši preko Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja i Fonda za razvoj, postignut je dogovor da ta dugovanja budu pokrivena u momentu privatizacije ili stečaja tih preduzeća", rekao je Lalović.

On je objasnio da se svakog meseca iz budžeta Fondu PIO izdvaja 36 odsto sredstva za penzije i da će se ubuduće jedan deo sredstava označiti za preduzeća koja nisu uplaćivala doprinose.

Kada se radi o privatnim preduzećima, vlasnik kapitala je dužan da plati doprinos za svakog zaposlenog, a ako ne plati, taj zaposleni ima pravo da traži sudsku zaštitu. Ako dobije spor, blokira se račun poslodavca i tako naplaćuje doprinos, kaže Lalović.

Međutim, kada je reč o zdravstvenom osiguranju, i tu poslodavci ne uplaćuju doprinose, a da bi radnik imao pravo na lečenje, ono što se sada može uraditi jeste da to postane pitanje koje će se rešavati između Fonda PIO i poslodavaca.

"Ne treba radnik da trpi štetne posledice zato što poslodavac ne uplaćuje doprinose", kaže Lalović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: