Moskva spremna za zajednički štit

Rusija je spremna da učestvuje u formiranju zajedničkog sistema protivraketne odbrane u Evropi, dok Češka pregovora sa SAD.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 30.03.2007.

19:26

Default images

Rusija nije isključila mogućnost da se na njenoj teritoriji rasporede elementi tog sistema, saopšteno je danas u Moskvi. Moskva se protivi stvaranju najavljenog antiraketnog sistema SAD u Poljskoj i Češkoj.

"Treba najpre analizirati postojeće pretnje. Ako zaključimo da su (te pretnje) stvarne, spremni smo da učestvujemo u stvaranju zajedničkog protivraketnog sistema za Evropu, uz učešće Amerikanaca", izjavio je jedan ruski diplomata, koji je želeo da ostane anoniman.

"Da bismo se suprotstavili pretnji iz Severne Koreje i Irana, lakše je da se koristi naša teritorija. Zašto, onda, ne bismo učestvovali?", rekao je neimenovani diplomata.

Prag o sporazumu o štitu SAD

Èeški premijer na konferenciji u Budimpešti (Beta)
Češki premijer Mirek Topolanek branio je odluku svoje zemlje da počne pregovore sa SAD o postavljanju protivraketnog štita.

On je rekao da Češka ima pravo da potpiše bilateralan sporazum o tom pitanju. Topolanek je, posle sastanka sa mađarskim premijerom Ferencom Đurčanjem u Budimpešti, naglasio da će se Prag konsultovati i sa zemljama NATO-a i sa Rusijom o sistemu odbrane, javila je mađarska agencija MTI.

Koalicija desnog centra u sredu se složila da u vojnoj zoni Brdi, jugozapadno od Praga, izgradi radarsku bazu.

Taj objekt bi bio deo kontroverznog američkog protivraketnog odbrambenog sistema, koji bi imao radarsku stanicu u Češkoj i bazu za presretanje raketa u Poljskoj, podsetila je agencija DPA.

Očekuje se da Češka i SAD završe razgovore do kraja godine, a da onda češki parlament odobri tu odluku.

Vlada SAD pokušava da dokaže da sistem protivraketnog štita u Češkoj i Poljskoj ne predstavlja pretnju Rusiji, već da služi zaštiti Evrope od eventualnih terorističkih napada iz Irana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: