Iran: Osmi dan krize otetih mornara

Nema nagoveštaja da bi kriza nastala hapšenjem 15 britanskih vojnika pre osam dana mogla da bude rešena.

Izvor: B92

Petak, 30.03.2007.

15:31

Default images

Posle maratonskih pregovora, Savet bezbednosti UN dogovorio je zajedničku izjavu o ozbiljnoj zabrinutosti zbog toga što su i britanski marinci zarobljeni u Persijskom zalivu. Ujedinjene nacije pozivaju da se brzo nađe rešenje za problem koje bi podrazumevalo da marinci budu oslobođeni. Izjava nije tako jaka kako se nadala vlada Velike Britanije.

Velika Britanija nadala se da će Savet bezbednosti osuditi zarobljavanje mornara i zahtevati njihovo oslobađanje bez odlaganja, kao i da će stati iza njihovih tvrdnji da su se u trenutku zarobljavanja nalazili u iračkim a ne iranskim vodama.

"Evo izjave za medije nad kojom smo radili puno vremena: Članovi Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog zarobljavanja od strane revolucionarne garde i 15 članova britanske kraljevske mornarice i što njih iranska vlada još drži”, rekao je Dumisani Kumalo, predsednik Saveta bezbednosti iz Južnoafričke Republike.

"Savet bezbednosti apeluje na vladu Irana da dozvoli kontakt zarobljenima sa britanskim konzulom, a u skladu sa međunarodnim pravom", navodi se u saopštenju.

U izjavi nad kojom je Savet bezbednosti radio više od četiri sata još se apeluje na brzo rešenje problema, koje bi podrazumevalo i oslobađanje zarobljenih. Izjava je blaža jer su se jačoj protivile Rusija i Južnoafrička Republika.

"Ne mislim da nismo uspeli, to je jasno, svi u Savetu znaju da su vojnici deo međunarodnih snaga, koja ima mandat kroz dve rezolucije Saveta bezbednosti", rekao je Emir Džons Peri, ambasador Velike Britanije u UN.

"To sam i pročitao kolegama u Savetu. Oni su bili razumljivo zabrinuti  kada su zamoljeni da se opredele prema vrlo osetljivom teritorijalnom problemu, a bez preciznih dokaza, tako da su odlučili da se usredserede na dva prioriteta", rekao je on.

Zahtev za podrškom Saveta bezbednosti došao je pošto je Iran prvo obećao, a onda povukao obećanje da će osloboditi jedinu ženu koja je zarobljena pod uslovom da Britanija prizna da su povredili granicu.

Britansko ministrastvo odbrane pokazalo je mape i praćenje uređajem GPS, koje prema njima, dokazuju da to nije bilo slučaj.

Na to su iranske vlasti odgovorile skoro identičnom prezentacijom, koja pokazuje da su marinci zarobljeni u iranskim vodama.

Još jedan snimak, bez puštanja

Iranska državna televizija emitovala je izjavu još jednog od zarobljenih britanskih vojnika.

On se, kao i njegova koleginica pre dva dana, izvinio zbog neovlašćenog narušavanja iranskih voda.

Posle Fej Tarni, jedine žene među zarobljenim Britancima, iranske vlasti su na državnoj TV danas prikazale izjavu još jednog zarobljenika, Nejtana Tomasa Samersa.

Samers: Zovem se Nejtan Tomas Samers, član sam kraljevske mornarice, i dve godine sam bio inženjerac, kao i 23 marta 2007...

Glas: Gde?

Samers: U iranskim vodama, u koje smo ušli bez dozvole. Od kako smo uhapšeni, u Iranu se prema nama ponašaju prijateljski i niko nas nije povredio. Dobro se brinu o nama. Hrana koju nam daju je dobra i zahvalni smo što nas niko ne dira. Izvinjavam se što smo ušli u vaše vode bez dozvole. Znam da se to dešavalo i 2004. i da je naša vlada obećala da se to neće ponovoti i zato vam se opet duboko izvinjavam.

Britanski premijer Toni Bler kaže da Iran emitovanjem iznuđenih izjava zarobljenika neće ostvariti apsolutno ništa. "Ne znam zašto iranski režim i dalje to radi, jer je ljudima to još odvratnije", rekao je on.

"Zarobljenici koje snimaju i kojima se manipuliše na taj način neće nikoga prevariti. Iranci moraju da shvate da će se, ako nastave tako, suočiti sa izolacijom", rekao je on.

Bler naglašava da je najvažnije da vojnici budu pušteni živi i zdravi i da će Britanija biti uporna i odlučna da to ostvari.

Zvaničnici EU sa ministarskog sastanka u Nemačkoj poručili su da zarobljeni Britanci treba odmah da budu pušteni. Na drugoj strani, Iran ne odustaje od zahteva da se Britanija javno izvini zbog narušavanje teritorije Irana.

Propagandni rat

Bler i Braun
Velika Britanija i Iran i danas nastavljaju svojevrstan propagandni rat. Iranska ambasada u Londonu je danas Forin ofisu dostavila diplomatsku notu ali, izjavila je ministarka inostranih poslova Margaret Beket radiju BBC, u noti "nema ništa novo što bi Britaniji sugerisalo da Iran traži rešenje teške situacije".

Radio BBC saznaje da Iran u toj noti "osuđuje ilegalni čin" ulaska britanskih vojnika u iranske teritorijalne vode, ali se ne traži i britansko izvinjenje iako je, podseća se, predsednik Irana Mahmud Ahmedinedžad tražio od Britanije da se izvini.

Komentatori u Londonu ukazuju da Velika Britanija u ovom slučaju ima vrlo malo mogućnosti. Prošle noći je u Savetu bezbednosti propao pokušaj Britanije da se donese oštra osuda Irana.

Zanimljivo je da je britanski ministar finansija Gordon Braun, koji je danas u neuobičajenoj poseti britanskim vojnicima u Avganistanu, protumačio saopštenje Saveta bezbednosti kao jasnu poruku Iranu da odmah oslobodi britanske vojnike.

Savet bezbednosti izrazio je sinoć ozbiljnu zabrinutost zbog krize izazvane zarobljavanjem 15 britanskih mornara, pozivajući Teheran i London da što pre reše taj problem, uključujući i njihovo oslobađanje.

U Londonu se tvrdi da se britanskim zahtevima u Savetu bezbednosti najviše protivila Rusija.

Iranska vlada je saopštila da je to što radi Britanija pogrešan put jer se, tvrdi, kriza može rešiti samo u međusobnim odnosima i dogovorima a ne uvlačenjem "treće strane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: