Demografska katastrofa Bugarske

Broj stanovnika u Bugarskoj smanjio se za milion, na 7,7 miliona, u periodu od propasti komunizma 1989. godine.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.03.2007.

18:49

Default images

Eksperti ukazuju da je Bugarska tokom proteklih 17 godina doživela, zbog veoma visoke stope smrtnosti i povećane emigracije, pravu demografsku katastrofu, po čemu je bez premca u Evropskoj uniji. Ukoliko se uočena tendencija nastavi, broj žitelja u Bugarskoj će se smanjiti, kroz nekoliko narednih decenija, za trećinu u odnosu na sadašnji nivo, predviđaju stručnjaci.

Istraživanje Biroa za populaciju iz Vašingtona, objavljeno ranije ove godine, pokazuje da će se broj stanovnika Bugarske, ako se tekuća nepovoljna situacija nastavi, smanjiti 2050. godine za 34 odsto, na svega pet miliona.

Ekonomisti navode da je prosečan životni standard u Bugarskoj, uprkos privrednom rastu višem od pet odsto u toku minulih godina, ostao i dalje vrlo nizak.

Prosečna mesečna zarada u Bugarskoj ne premašuje, naime, 180 evra (oko 240 dolara), dok nezaposlenost pogađa devet odsto radne snage, što mnoge ljude nagoni da traže posao u drugim zemljama EU.

Stručnjaci bugarske statistike su, inače, utvrdili da je nacionalna stopa priliva stanovništva lani bila negativna, minus 5,1 odsto na hiljadu, što je najniže u Evropi.

Stopa rađanja u Bugarskoj je lani opala na 9,6 sa 12,1 na hiljadu stanovnika u 1990. i protekle godine je praktično bila na nivou koji je zabeležen u Grčkoj, Italiji i Mađarskoj.

Međutim, stopa mortaliteta je znatno iznad evropskog proseka i lani je dostizala 14,7 na hiljadu stanovnika. U Francuskoj je, primerice, ta stopa bila 8,4 a u Irskoj 6,6.

U Bugarskoj je, prema statističkim podacima, lani umrlo 113.438 lica, dok je broj rođene dece bio osetno manji - 73.978.

Prosečan životni vek u Bugarskoj je, prema najnovijim podacima, za žene približno 76, a za muškarce 69 godina, dok je prosečna starosna dob celokupnog stanovništva 41,4 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: