Šta je bilo s predstavom o Titu

Makedonsko ministarstvo kulture zabranilo predstavu o Titu, a zatim povuklo zabranu, a premijer kaže da je reč o grešci.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.03.2007.

18:28

Default images

Glumci su, pošto su sinoć saznali za zabranu Ministarstva kulture, saopštili da ostaju do subote u bitoljskom pozorištu i da ih samo policija može oterati. Ministarstvo kulture povuklo je zabranu, navodeći da je reč o grešci, i najavilo da će ispitati kako je do toga došlo.

Režiser predstave Branko Brezovac izjavio je da se takvi slučajevi nisu događali ni u vreme komunizma i da ne odustaje od premijere u subotu.

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da makedonska vlada nije pokušala da zabrani izvođenje predstave "Tito - odabrani dijagrami čežnje" u bitoljskom pozorištu. "Ova vlada i ja kao premijer nikada se nećemo mešati u kulturu i nijedna predstava neće biti cenzurisana", rekao je Gruevski u makedonskom parlamentu.

Poslanica opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonija Vesna Bendevska danas je zatražila od premijera da objasni zašto je Ministarstvo kulture prvo zabranilo izvođenje tog međunarodnog projekta, a zatim povuklo tu odluku.

Gruevski je rekao da je neko u Ministarstvu kulture najverovatnije greškom poslao depešu bitoljskom pozorištu da se glumcima zabrani generalna proba i premijera te predstave.

"Vi ste kao premijer odgovorni za sramnu i najcrnju odluku koja se ikada desila u makedonskoj kulturi. Nemojte da se izgovarate, evo kopije faksa kojim Ministarstvo zabranjuje predstavu", rekla je Bendevska.

Gruevski je rekao je da će glumci iz Makedonije, Rusije, Italije i Slovenije, koji igraju u predstavi, održati danas generalnu probu, a u subotu premijerno izvesti predstavu, kako je i bilo planirano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: