Mesić protiv kvalifikacije o Oluji

Hrvatski predsednik ne slaže se s kvalifikacijom Haškog tužilaštva da su zločini tokom Oluje bili deo zločinačkog poduhvata.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2007.

17:21

Default images

Stjepan Mesić je rekao da mu nije poznato na osnovu čega je sastavljena haška optužnica u slučajevima Gotovina, Markač i Čermak, prema kojoj su zločini počinjeni tokom i posle akcije Oluja rezultat "zajedničkog zločinačkog poduhvata".

"Ne slažem se da je bilo zločinačkog poduhvata, jer sam i ja pripadao vrhu hrvatske vlasti do 1994. godine. Prema tome ako bi bio zločinački poduhvat, onda bih ja o njemu nešto morao da znam", rekao je on.

"Mislim da će sud reći svoje, da će morati da uzme sve u obzir za i protiv i da se ne može iz jednog sastanka koji može da bude u jednoj posebnoj atmosferi održan izvlačiti dalekosežni zaključci", rekao je Mesić novinarima.

Komentarišući, na zahtev novinara, činjenicu da Haško tužilaštvo zasniva optužnicu na predsedničkim transkriptima, Mesić je rekao da mu nije poznato na osnovu čega je optužnica sastavljena, prenosi Jutarnji list. Prema predraspravnom podnesku objavljenom pred početak suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, Haško tužilaštvo će svoju tezu o postojanju i ciljevima zajedničkog zločinačkog poduhvata u vreme "Oluje" dokazivati predsedničkim transkriptima.

U tom podnesku tužilaštvo iznosi pregled dokaznog materijala kojim će dokazivati odgovornost trojice generala za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene pre, tokom i nakon operacije "Oluja" u periodu između jula i septembra 1995. godine.

Ti zločini su, kako navodi Tužilaštvo, počinjeni etničkim čišćenjem koje je smišljeno u sklopu zajedničkog zločinačkog poduhvata.

Učesnici poduhvata su, po ocni tužilaštva, uz prvog hrvatskog predsednika Franju Tuđmana i trojicu optuženih generala i pokojni ministar odbrane Gojko Šušak i generali Janko Bobetko i Zvonimir Červenko i drugi poznati i nepoznati članovi.

Tužilaštvo u podnesku, u prilog svojih dokaza, u više navrata citira transkript sastanka na Brionima, koji je održan uoči akcije Oluja, na kojem su uz pripadnike državnog vrha učestvovali i generali Gotovina i Markač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: