Hrvatska: Suđenje za ratni zločin

Pred vukovarskim Županijskim sudom počelo suđenje petorici bivših pripadnika paravojnih formacija za ratni zločin.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2007.

16:08

Default images

To je prvo suđenje pred sudom u Vukovaru u kom su Hrvati optuženi za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti. Petnaest godina posle ratnog zločina nad porodicom Olujić u mestu Cerna, kod Vinkovaca, danas je počelo suđenje petorici optuženih, bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga, paravojne jedinice, vojnog ogranka Hrvatske stranke prava, u vreme rata u Hrvatskoj 1991.

Optuženi su Tomislav Madi iz Cerića kod Vinkovaca, Mario Jurić iz Vinkovaca, Zoran Poštić iz Zaprešića, Davor Lazić iz Novaka Bistranskih i Mijo Starčević iz Vinkovaca.

Oni su optuženi su za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, aoptužnica ih tereti da su 17. februara 1992. iz vatrenog oružja ubili Radomira i Anicu Olujić i njihovo dvoje maloletne dece Milenu i Marka, u njihovu domu u Cerni blizu Vinkovaca, a potom opljačkali kuću.

U optužnici se precizira kako je je Madi, tada komandant čete HOS-a, u prostorijama osnovne škole u selu Komletinci kod Vinkovaca ostalim optuženicima i jednom za sada nepoznatom vojniku s nadimkom Bosanac naredio da obuku uniforme JNA i da u susednom selu Cerna pobiju civile, koje je nazvao četnicima.

Potčinjeni su ga poslušali, otišli do kuće Olujićevih i vatrenim oružjem usmrtili četiro člana porodice. Potom su iz kuće uzeli lovačku pušku, pištolj, porodični nakit i neutvrđenu sumu novca. Kuću su potom minirali, ali do eksplolozije nije došlo jer su pogrešno spojili detonatore, stoji u optužnici.

Svi optuženi su izjavili da se ne osećaju krivim, ali je Jurić dodao da se oseća krivim jer nije sprečio počinjenje dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: