Prepoznat optuženi za zločine

Svedokinja na suđenju za ratne zločine u opštini Zvornik Spomenka Stojić prepoznala u sudnici u Beogradu jednog optuženog.

Izvor: Beta

Sreda, 28.03.2007.

09:11

Default images

Radi se o optuženom Branku Popoviću. "Ošamario me je je nekoliko puta, vređao, nazivao ustašom, pa sam pretpostavila da je to zbog toga što sam Hrvatica", kazala je ona i dodala da su je po njegovom naređenju dva policajca odvela u zgradu "Novi izvor", gde je bila zatvorena do kraja avgusta, a da ni do danas nije saznala zbog čega je bila pritvorena.

U suočavanju sa optuženim pred Većem za ratne zločine, Stojićeva je prepoznala Popovića kao komandanta Marka Pavlovića, koji ju je sredinom juna 1992. godine u štabu Teritorijalne odbrane u Zvorniku tokom ispitivanja više puta ošamario.

Popović je rekao da on nije taj Marko i da ne zna ko je Spomenka Stojkić.

"Kako vas nije sramota? Gledate me u lice. To je taj čovek, samo je bio u uniformi. Kako bi bilo kada bih ja vama sada prišla i opalila šamar?", obratila se Stojićeva optuženom i sudskom veću.

"Tragala sam za tvojim identitetom. Da sam te našla, kuću bih ti zapalila", rekla je ona i zatražila od optuženog da joj objasni zbog čega je bila uhapšena.

Stojićeva, koja je tokom 1992. godine živela u Čelopeku, rekla je da su u Domu kulture u tom mestu zatvorenici dovođeni od aprila i da je čula kako paravojne formacije upadaju unutra i ubijaju ljude.

"Čula sam iz priča sa komšijama da se svašta dešavalo, ali tamo nikada nisam otišla", dodala je ona.

Za prisilno iseljavanje Muslimanima i zločine na više lokaliteta u perodu od maja do jula 1992. godine optuženi su tadašnji predsednik "privremene vlade" Zvornika Branko Grujić, komandant Teritorijalne odbrane Branko Popović, pripadnici jedinice "žute ose" Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević.

Grujić i Popović su na početku suđenja, 28. novembra 2005. godine, odbacili krivicu za prisilno iseljavanje 1.822 Muslimana iz sela Kozluk i Skočić 26. juna 1992. godine.

Oni su negirali da su, kako se navodi u optužnici, znali, ali da nisu sprečili zločine u Domu kulture u mestu Čelopek, gde su pripadnici "žutih osa" tokom maja i juna ubili najmanje 19 iz grupe od 163 zlostavljana Muslimana iz sela Divič, kao i zločine na lokalitetima "Ekonomija" i "Ciglana".

Optuženi pripadnici "žutih osa" negirali su izvršenje zločina, dok se Dragutin Dragičević brani ćutanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: