Mikelić spojio Tomića i Ulemeka

Borislav Mikelić potvrdio da je posredovao u sastanku Dušana Spasojevića i Milorada Ulemeka sa Acom Tomićem, 2002.

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2007.

07:41

Default images

Bivši premijer Republike Srpske Krajine Borislav Mikelić potvrdio je u Poligrafu B92 da je posredovao u sastanku Dušana Spasojevića i Milorada Ulemeka s načelnikom Vojne bezbednosti Acom Tomićem u septembru 2002. Borislav Mikelić je objasnio da ga za to posredovanje zamolio njegov prijatelj Dragan Vujčić, koji je poznavao Spasojevića.

Mikelić je rekao da je prvo on razgovarao s Tomićem, a da su nešto kasnije došli Ulemek i Spasojević. On je potvrdio i da je sastanku prisustvovao i šef Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović, u to vreme savetnik Vojislava Koštunice, tada predsednika Jugoslavije.

Prema Mikelićevim rečima, Ulemek se na sastanku raspitivao o tome da li se protiv njega vodi istraga i o postojanju spiska na kom je tridesetak vojnih starešina koji su ratovali u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i za koje se interesuje sud u Hagu.

Prema Mikelićevim rečima, Tomić mu je odgovorio da zna da su neke vojne starešine pod istragom Haga, ali da ne zna koliko njih.

"Što se tiče Ulemeka, rekao je: 'Ja za tebe, u stvari, ne znam', ali je Ulemek rekao da se stvara atmosfera da bi moglo doći do toga da oko toga budu angažovane i Kobre", kaže on.

"Tomić je rekao da se Kobre neće mešati, i nisu se mešale u civilne strukture i poslove vlasti, iako nisu pod njegovom komandom, nego pod komandom načelnika Generalštaba", rekao je Mikelić.

Aco Tomić je na suđenju za ubistvo premijer Srbije Zorana Đinđića 20. marta rekao da se krajem leta 2002, na predlog Ulemek, u svojoj kancelariji sastao sa Spasojevićem. Sastanku su, prema Tomićevom svedočenju, prisustvovali i Bulatović i Mikelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: