Napad nožem u Knez Mihailovoj

Beograd -- Sinoć u centru Beograda kineski državljanin kuhinjskim nožem napao nekoliko šetača u Knez Mihailovoj ulici, razlog još nije poznat.

Izvor: B92
Podeli

Pet osoba je povređeno kada ih je u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, nožem za sečenje mesa, napao kineski državljanin Ling Li (42). Dve osobe sa teškim povredama zadržane su u Urgentnom centru, a napadač je uhapšen.Vang Ling Li je profesor engleskog jezika, a u Srbiji živi već deset godina.

Ling Li je ukrao nož za sečenje mesa iz prodavnice brze hrane i otrčao ka Knez Mihajlovoj ulici u kojoj je, nožem napadao prolaznike.

Sedamnaestogodišnji Emir Veseli sa drugovima je sinoć oko pola jedanaest, šetao Knez Mihajlovom ulicom.

"Odjednom su počeli da trče neki momci i kažu mi sagni se, pazi. A ja ništa ne shvatam. I odjednom sam osetio udarac. Okrenem se i vidim neki Kinez drži mačetu sav krvav. Dere se, smeje se kad me je udario, a ja ga prvi put u životu vidim", kaže Veseli.

Katica Aleksić, menadžerka prodavnice brze hrane u Sremskoj ulici, opisuje šta se dogodilo:

"On je zgrabio nož, ja sam devojku povukla prema nazad jer sam se uplašila , i on je potrčao prema Palati Albanije i tu je kod ovih kontejnera napao prvog dečka, isekao ga je po glavi, udarao ga je nožem po glavi, po rukama", prićča ona.

"Ja sam istrčala napolje, tu je bilo momaka na roštilju što su čekali. Niko verovatno nije ni shvatao šta se dešava šta se događa", kaže ona.

Emir, koji ima frakturu lobanje i posekotine glave, kaže da niko od prolaznika nije uspeo da savlada napadača koji je vitlao i pretio sečivom. Jedan od prolaznika bio je i 29-godišnji Marko Đurin. Nesrećnom mladiću napadač je nožem povredio glavu, posekao arterije i vene na obe ruke.

"Đurin Marko (1978. godište) ima teške povrede obe ruke sa povredama krvnih sudova i povredama poglavine. Noćas je učinjena mikrohirurška intervencija, on je stabilan, nalazi se u našoj šok sobi", kaže Dušan Jovanović, zamenik direktora Urgentnog centra.

Pored Emira i Marka, Ling Li je nožem lakše povredio još troje ljudi, pre nego što ga je policija savladala. Testovi urađeni u Urgentnom centru, pokazali su da Li nije bio pod dejstvom akohola i droge.

Njemu je određen policijski pritvor, a protiv njega će biti podneta krivična prijava.

Srbi i Kinezi bratski narodi

"Kinezi koji žive u Srbiji imaju najmanje problema u odnosu na njihove raseljene zemljake iz okruženja i nikada do sada nisu imali ružna iskustva sa bratskim srpskim narodom", izjavio je Tanjugu predsednik Poslovnog udruženja uvoznika i distributera kineske robe u Beogradu Jing Dong Rong.

On je osudio jučerašnji incident u centru Beograda, naglasivši da i među pripadnicima njegove nacije, kao i među Srbima, ima loših ljudi.

"Ne znam detalje i razloge tog nemilog događaja, za koji sam čuo iz medija, ali pretpostavljam da je verovatno više popio, s obzirom na to da kod vas ima dobrog piva i rakije", dodao je Jing.

Istakavši da su Srbi i Kinezi bratski narodi, on je rekao da to udruženje, koje postoji sedam godina, često organizuje humanitarne akcije za srpski narod.

Jing je podsetio da je u poslednjoj takvoj akciji u subotu  sakupljeno oko milion dinara za 200 srpske dece koja su u NATO bombardovanju ostala bez roditelja.

I predsednik društva "Daleki Istok" Goran Vasiljević potvrdio je Tanjugu da je do sada između naših i kineskih građana bilo "sitnih zađevica", ali da se nikada nije desilo nešto slično jučerašnjem incidentu.

Prema njegovim rečima, to društvo, koje okuplja Srbe koji se bave kulturom Istoka, ima lepu saradnju sa kineskim narodom i do sada nije imalo neprijatnih iskustava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu