MMF: Promenite ekonomsku politiku

MMF ocenjuje da je Srbiji potrebna detaljna promena ekonomske politike i ne preporučuje da se usvoji predloženi budžet.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2007.

16:57

Default images

MMF smatra da su dva najveća makroekonomska izazova Srbije održavanje privrednog rasta i niske inflacije. Misija Međunarodnog monetarnog fonda preporučila je, u izveštaju posle višednevnih razgovora sa predstavnicima vlasti i centralne banke Srbije, detaljnu promenu ekonomske politike, nastavak strukturnih reformi i preispitivanje celokupne državne potrošnje.

Uz napomenu da je srpski budžet u prošloj godini zabeležio deficit od 1,5 odsto BDP-a, ta međunarodna finasijska institucija je predložila suficit od oko 2,75 odsto BDP-a u 2007. godini da bi se obuzdala velika tražnja i Srbija krenula održivim putem.

MMF savetuje i smanjenje tekućeg platnog bilansa, nastavak sveobuhvatne bezuslovne privatizacije i stečajeva, pooštravanje konkurencije i beskompromisnu borbu protiv korupcije.

U tom dokumentu MMF navodi da predlog budžeta za 2007. godinu, koji je uradila odlazeća vlada, predviđa deficit od 2,75 odsto BDP-a i preporučuje da se takav budžet ne usvoji.

Umesto toga se predlaže produžavanje privremenog finansiranja za još tri meseca, po mogućnosti izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu.

"Time bi se pružilo dovoljno vremena da se formuliše snažan budžet za 2007. godinu, praćen preispitivanjem prioriteta u finansiranju rashoda", navodi MMF.

Ta institucija je kritikovala veliki nominalni rast plata u 2006. godini, koji je bio između 20 i 30 odsto, kao i veliko popuštanje budžetske politike.

"Usled ovakvih kretanja na planu budžeta i plata, deficit tekućeg platnog bilansa je dodatno porastao i dostigao 13 odsto BDP-a (bez donacija), a finansiran je novim zaduživanjem u inostranstvu. Shodno tome, spoljni dug porastao je na 62 odsto BDP-a", navodi MMF.

Najveća povećanja zarada u 2006. i 2007. godini, kako se ističe, moraju hitno da budu ukinuta, čime bi nova vlada jasno pokazala da želi da obezbedi umerenost realnih zarada i nisku inflaciju.

Dojl: Privatizacija i stečaj

Šef misije MMF-a za Srbiju i Crnu Goru Piter Dojl razgovarao je sa predstavnicima Vlade i Narodne banke Srbije. Dojl je razgovarao i sa predstavnicima političkih partija, kao mogućim članovima buduće vlade.

MMF je zadovoljan rezultatima koje je Srbija pokazala, a naročito niskom stopom inflacije. U razgovoru za B92, Piter Dojl je ocenio da je jedan od najvećih problema privatizacija i restrukturiranje državnih preduzeća, koje bi trebalo što pre da se završi.

"Prema našem mišljenju, najvažnije je završiti privatizaciju i restrukturiranje javnih preduzeća, a to obuhvata i državna i društvena preduzeća", kaže Piter Dojl.

"Taj proces ima dve komponente: privatizaciju kao takvu i stečaj, kao način da se pomogne firmama", kaže on.

"Važno je da svi shvate, naročito kada je reč o stečaju, da je to način da se preduzeće oporavi i da se oslobodi suvišnih dugova, kao i da mu se omogući da nastavi rad", naveo je Dojl.

"Preporuke MMF dobre su za Srbiju"

Promena ekonomske politike koju je predložio Međunarodni monetarni fond, sa akcentom na smanjenje javne potrošnje, svakako je najbolje rešenje za Srbiju, smatra Dana Popović iz Centra za liberalno-demokratske studije.

Ona je rekla da sugestije MMF-a "vode ka putanji održivog i zdravog rasta", iako neće biti lako sprovesti mere koje je ta finansijska institucija predložila.

"Svaka druga monetarna politika je politička demagogija, a svaki političar koji se ipak bude opredelio da sprovede preporuke MMF-a imaće pred sobom težak zadatak", kazala je Popovićeva.

Ona je kazala da je "vreme da narod u Srbiji promeni način razmišljanja i umesto da pita 'kada će biti bolje', poželi da više radi, privređuje i da zaista traži posao."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: