Ima li prostitucije u Novom Pazaru?

Iz novopazarske policije i kluba Džet-set demantuju da tamo postoji prostitucija, iako B92 ima snimke iz tog lokala.

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2007.

15:15

Default images

Povodom serijala B92 o prostituciji u Novom Pazaru, u kojima nisu navođeni nazivi lokala, novopazarska policija navodi da nema mesta za preispitivanje rada policije, dok se Branka Ružić, vlasnica noćnog kluba Džet-set, osetila prozvanom i sazvala konferenciju za novinare da pokaže koje devojke za nju rade. MUP Srbije se nijednom nije zvanično oglasio o zloupotrebama otkrivenim u Novom Pazaru.

Na konferenciji za novinare polugola "konzum dama" novopazarskog noćnog kluba Džet-set igra, pokazujući šta je jedan deo njihovog posla.

Na nesvakidašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je Brankica Ružić želela da uveri da se u njenom noćnom baru ne dešavaju nikakva nečista posla, već da su te žene kako je rekla samo konzum dame, novinari su imali priliku da vide i čuju gotovo neverovatne stvari.

Naime, devojke su se pred kamerama skidale kako bi pokazale da nisu maltretirane i da nemaju modrice od batinanja.

Džet-je set registrovan kao noćni bar, a ne lokal sa izvođenjem muzičko-scenskog nastupa, odnosno striptiza.

Ipak, četiri devojke, kako piše u ugovoru o delu, estradne umetnice, a po gazdaričinom objašnjenju konzum dame, pored plesa uz šipku, imaju zadatak i da "navlače mušterije na to da im plate što više pića".

Naime, od broja popijenih koktela, čija je cena 200 i 400 dinara, zavisi i plata, objašnjava Branka Ružić. "Moraju 10 pića da popiju da bi dobile 15 evra, ako nemaju bonus ispunjen, moram im dati nešto da imaju da jedu", kaže ona.

"Može da popije vinjak, može votku, a može i običnu vodu sa đusom, obojenu kolu sa vodom i sa kolom, jer nikad nijedan gost ne proverava šta koja devojka pije", kaže ona.

Kako gazdarica kaže, u noćnom klubu se ne beru kruške i jabuke, a na pitanje koja je granica do koje mogu da idu mušterije koje devojkama plaćaju pića, kaže da su devojke slobodne da o tome same odluče, ali da između 21 sat i 4 sata ujutru ne smeju da izlaze iz lokala.

"Posle 4 sata, da izvinete, oće sa konjem, magarcem, paščetom, navedite slobodno tako, to je lično njihova stvar", kaže ona.

A Nataša K, konzum dama, kaže sledeće: "Ako hoćete da me pipnete, da me pomazite, može ako vam ja odobrim. Ako ne odobrim nema ništa od toga."

Vlasnica Džet-seta, koja tvrdi da devojke ne pružaju seksualne usluge, kaže i da im u njenom baru ništa ne fali i da se njihovo zdravlje proverava "pri svakom obnavljanju ugovora".

Ružićeva: Svaka tri meseca moram da podvrgnem ginekološki pregled, moram da idem u policiju da ih prijavim.

B92: Zašto je to bitno ako su one samo konzum dame?

Ružićeva: Pa, bitno je zbog njih.. jer su mi tražile test side, to su lično one same uradile, bez moje volje", kaže ona.

Šta policija proverava

Iako je B92 u izveštajima iz Novog Pazara pokazao da se u Pazaru odvija striptiz, a i prostitucija, načelnik policije 19. februara je rekao za B92 nešto drugo.

Muamer Nicević: Mi u Novom Pazaru kao centru nemamo faktički lokala koji izvode muzički i scenski program.

B92: Ja sam sinoć bila u dva striptiz bara, gde su nuđene usluge za 30, odnosno 50 evra.

Nicević: Ja sa sigurnošću mogu da vam kažem da tamo ne postoji nikakvog izvođenje scenskog programa. Tamo jednostavno radi samo jedan radnik sada.

B92: Razgovarala sam sa četiri plesačice.

Nicević: Četiri plesačice, to je nemoguće, ukoliko nisu uvežene za tu priliku, da bi vama prikazali to što ste hteli da čujete, možda.

Vlasnicu smo pitali da li ima podršku novopazarske policije kada načelnik negira nešto što je očigledno i što je i ona pokazala medijima na nesvakidašnjoj konferenciji.

Ona to potkrepljuje činjenicom da u lokal često upada i po 20-ak policajaca, a četiri video kamere i rešetke su zbog lične bezbednosti.

"Dođu jednostavno u raciju, da vide da li ima neka devojka koja nije prijavljena, da l’ se nešto dešava, odu prekontrolišu, traže dokumentaciju, rešenja o radnom vremenu i eto to je to", objašnjava ona.

Postavlja se pitanje šta policija proverava jer vlasnica, uprkos insistiranju B92, nije pokazala potvrde o redovnoj uplati poreza za svaku devojku, evidenciju o godišnjim odmorima, kao ni prijave iz penzijsko-invalidskog fonda. Ugovori o delu četiri devojke koje je pokazala su neovereni i iz 2004. su godine.

Kada je novinarka B92 želela da nasamo razgovara sa devojkama, jer su u prisustvu gazdarice uglavnom izgovarale unapred pripremljen tekst, iako su one poziv prihvatile, vlasnica je pozvala jednu od njih, a zatim su se sve predomislile.

Devojka: Mogu li nešto ja da kažem? Je l’ imate izjave od moje koleginice i mene?

B92: Na papiru, imamo.

Devojka: Završeno je sve, ’ajmo, diš’te se, diš’te se.

B92: Na čiji znak ne smete da pričate?

Devojka: Nije na znak da ne smemo da pričamo, nego jednostavno nećemo da dajemo izjave.

Izjave na papiru koje je devojka spomenula date su novopazarskom SUP-u. U njima su, kako nam je predstavljeno, svojom voljom i bez prisile potpisale da imaju punu slobodu kretanja, da su u lokalu svojom voljom i da ih niko ne maltretira niti ih prisiljava na seksualne usluge.

SUP: Nema razloga za preispitivanje SUP-a

Policijska uprava u Novom Pazaru saopštila je da je utvrdila da nema saznanja o prostituciji i zlostavljanju devojaka u noćnom baru "Džet-set".

U saopštenju novopazarske policije, na čijem je čelu Muamer Nicević, navodi se da ne postoji razlog za ispitivanje odgovornosti pripadnika policije, a posebno načelnika Nicevića.

"Svako dalje prozivanje MUP-a i postavljanja pitanja vezanih za utvrdjivanje odgovornosti mimo svih procedura od strane TV B92 biće smatrane kao tendenciozne i zlonamerne", saopštila je novopazarska policija.

Policija u saopštenju dodaje da će nastaviti proveru informacija o tom slučaju. Načelnik Policijske uprave Muamer Nicević izjavio je prethodno za B92 da tvrdnje o prostituciji nisu istinite i da "prostitucije u Novom Pazaru nema".

Potvrda slučaja preminule devojke

B92 je objavio priče devojaka iz lokala u Novom Pazaru, među kojima i slučaj devojke iz Sombora, koja je prisiljavana na prostituciju. Ta devojka je radila u ovom novopazarskom lokalu, u kojem je maltretirana i primoravana na prostituciju.

Brankica Ružić izjavila je da Sanja B. iz Sombora u tom lokalu nije tučena. "Umrla je od srca. Kod nas je radila od 5. avgusta do 5. novembra 2004. godine. Žalim zbog njene smrti", rekla je ona.

Kosanović: Novinari otkrivaju, tužilaštvo ćuti

Mirna Kosanović iz Komiteta pravnika za ljudska prava komentarisala je za TV B92 slučaj u striptiz-baru u Novom Pazaru i rekla da devojke verovatno ne mogu da napuste lokal i da ne smeju da govore bez prisustva gazdarice.

Ona kaže da bi nadležni organi morali da reaguju. "Ne samo da se krše prava, nego se radi i o krivičnim delima. Mislim da se ovde radi o klasičnoj vrsti trgovine ljudima", kaže ona.

"MUP je taj koji treba da istražuje i otkriva učinioce krivičnih dela, a ne da to ide nekim zaobilaznim putem. Dolazimo u situaciju da su novinari ti koji otkrivaju da se dešavaju krivična dela, a tužilaštvo ne reaguje čak ni posle takvih informacija", kaže Mirna Kosanović.

"Na žalost Srbija je postala zemlja ne samo tranzita trgovine ljudima, nego i zemlja porekla i krajnjih destinacija, nešto što se ranije nije dešavalo ili se dešavalo u manjoj meri sada je ovde postalo vrlo aktuelno", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: