Del Ponte: Gangster i gospodar rata

Hag, Berlin -- Karla del Ponte upozorila da će morati da povuče optužnicu protiv Ramuša Haradinaja ako se ne pojave svedoci kojima se preti.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Nazivajući Haradinaja “gospodarom rata i gangsterom', na početku suđenja bivšem komandantu OVK, glavna tužiteljka Haškog tribunala je ukazala da se tužilaštvo suočava sa problemom zastrašivanja svedoka, koji bi trebalo da se pojave na suđenju.

Na početku suđenja Ramušu Haradinaju i dvojici kooptuženih za zločine nad Srbima, Romima i Albancima na Kosovu, glavna tužiteljka Karla Del Ponte rekla je pred Haškim tribunalom da su optuženi "gangsteri u uniformama" koji na "svojim rukama imaju krv" nevinih žrtava.

"Dokazaćemo da ova tri čoveka - gospodar rata, njegov prvi saradnik i tamničar - imaju krv na svojim rukama. To je krv nevinih civila, koji nisu podržavali optuženog i OVK, često su bili sami i ranjivi i koji su sistematski otimani, ubijani, mučeni i, naprosto, sve je činjeno da nestanu", kazala je Del Ponteova u uvodnoj reči.

Ona je upozorila da se svedocima optužbe i dalje preti i da je prvi svedok među žrtvama dobio pretnje proteklog vikenda.

"Da je po optuženima, žrtve bi zauvek potonule u tihe vode Radonjićkog jezera... ali ubijene žrtve nisu nestale, tela su otkrivena, a u nedeljama pred nama čućete njihove glasove... Priče onih koji su nestali, pošto su poslednji put viđeni u rukama OVK čućete preko glasova njihovih rođaka", naglasila je Del Ponteova.

Prema njenim rečima, u zločinima za koje su optuženi Haradinaj, Baljaj i Brahimaj "nema ništa plemenito, herojsko i patriotsko - to su krvava i brutalna ubistva".

"Trojica optuženih bili su gangsteri u uniformama koji su imali kontrolu u tom području, što je bila smrtonosna kombinacija za civilne žrtve", naznačila je Del Ponteova.

Ona je sudijama ponovo skrenula pažnju da je zaštrašivanje svedoka "stalni problem" u postupku protiv Haradinaja, precizirajući da će više od trećine svedoka stoga imati zaštitne mere.

"Znate da mnogi svedoci oklevaju da svedoče, neki su čak i zastrašeni", a to je problem koji neće nestati, podvukla je ona.

"Moram da vas informišem da sam ovog vikenda dobila vest da se našem prvom svedoku među direktnim žrtvama preti", rekla je tužiteljka, na šta je branilac Baljaja uložio prigovor.

Pošto ju je sudsko veće Alfonsa Orija pozvalo da nastavi, Del Ponteova je rezignirano upozorila: "Ako nemam svedoke koje ću dovesti u sudnicu, moja je obaveza da povučem ovu optužnicu". Ona je, međutim, izrazila uverenje da će sudsko veće odobriti sve potrebne mere zaštite svedoka.

Glavna tužiteljka je naglasila da suđenje Haradinaju "neće biti lak zadatak za optužbu zato što neki nisu ni želeli da se podigne optužnica, a malo ih je pružalo podršku i na međunarodnom i na lokalnom nivou".

Del Ponteova je, međutim, izrazila uverenje da će sudsko veće dokaze optužbe na kraju procesa oceniti kao uverljive.

U sudskom veću su, pored predsedavajućeg Orija, i sudije Frank Hopfel iz Austrije i Ole Bjorn Stole iz Norveške.

Haradinaj, bivši zapovednik OVK u okolini Dečana, optužen je zajedno sa potčinjenim Idrizom Baljajem i Ljahom Brahimajem za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U 37 tačaka optužnica im na teret stavlja višestruko ubistvo, progon, deportaciju, protivpravno zatvaranje, nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, otmice, zlostavljanje i silovanje civila u okolini Dečana između aprila i septembra 1998.

Većina zločina počinjena je u improvizovanom zatočeničkom logoru Jablanica na Radonjićkom jezeru koji je vodio Brahimaj, a činili su ih pripadnici "crnih orlova" drugooptuženog Baljaja.

Detalji optužnice

U nastavku uvodne reči optužbe na suđenju Ramušu Haradinaju i kooptuženima za zločine u Metohiji, tužilac Dejvid Re je u haškom Tribunalu rekao da je Haradinaj imao apsolutnu kontrolu nad jedinicama OVK koje su napadale, otimale i ubijale srpske, romske i albanske civile u okolini Dečana 1998. godine.

Re je naglasio da su Haradinaj, tadašnji vođa OVK u tom području i njemu potčinjeni Idriz Baljaj, zapovednik "specijalne jedinice Crni orlovi" i Ljah Brahimaj koji je držao zatočenički logor u Jablanici kod Glođana, "počinili grozne zločine protiv čovečnosti i teško kršenje zakona i običaja rata".

Po rečima tužioca, samo nekoliko stotina metara od rodne kuće i štaba Haradinaja u Glođanima, "Crni orlovi" - u čijoj je obuci Haradinaj učestvovao - streljali su zatočene civile iz logora.

Kod kanala koji vodi ka Radonjićkom jezeru, precizirao je Re, ubijeno je 48 civila, a pronađeno je 35 tela, dok se ostalih 13 smatra nestalim.

U Jablanici je mučeno 29 civila, a u okolini je 35 oteto.

Re je pomenuo da je postojanje i delovanje "Crnih orlova" u svojoj knjizi potvrdio i prvooptuženi Haradinaj, ali "nije naveo da su odvodili Srbe i one koji su odbijali da sarađuju na stratište kod jezera i streljali ih".

"Sela u okolini su očišćena od svih koji nisu podržavali OVK, prvenstveno Srba i Roma. Do aprila 1998, svi su bili očišćeni... Od 123 srpske porodice koje su u području živele u januaru 1998, poslednja je otišla u maju... U kuću starog bračnog para došli su pripadnici OVK i rekli im da moraju da odu, jer je to albanska zemlja", naglasio je Re.

Tužilac je podvukao da je Haradinaj imao "apsolutnu kontrolu u sprovođenju zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio da OVK "uspostavi potpunu kontrolu nad operativnom zonom Dukađin" putem "protivpravnog uklanjanja srpskih civila s tog područja i nasilnog suzbijanja svakog stvarnog ili pretpostavljenog vida saradnje tamošnjih albanskih ili romskih civila sa Srbima".

Haradinaj je juna 1998, nastavio je Re, naredio opštu mobilizaciju nalažući "mere za sprečavanje svih aktivnosti protiv našeg rata".

"To naređenje ulazi u srž zajedničkog zločinačkog poduhvata, jer su mere koje Haradinaj naređuje izvan svakog zakona rata", rekao je zastupnik optužbe.

Re je najavio da će o potpunoj kontroli Haradinaja nad OVK u okolini Dečana tokom suđenja svedočiti jedan od posmatrača EU koje je u avgustu 1998. Haradinaj zadržao i ispitivao.

O napadima OVK na Vojsku Jugoslavije i policiju od početka 1998, u korist optužbe će, među ostalima, svedočiti general VJ Božidar Delić koji je na suđenju Slobodanu Miloševiću bio svedok odbrane.

Tužilac Re citirao je i nalaze organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč da je OVK, uprkos upozorenjima, u kritično vreme otimala i ubijala civile u području Dečana. To će kao svedok optužbe potvrditi jedan visoki posmatrač HRV-a koji je 1998. bio na terenu.

Po najavama tužilaštva, šest preživelih ili rođaka žrtava bi tokom suđenja trebalo da budu zaštićeni svedoci.

Svedokinja pod šifrom S-04 svedočiće kako su Baljaj i njegovi ljudi iz porodične kuće u selu Rznić odveli njene dve sestre i majku koje više nije videla. Telo njene majke nađeno je u Radonjićkom jezeru, sestrino u selu Žebalj, dok telo druge sestre nikada nije nađeno.

Trebalo bi da svedoči i žena koju je, po optužnici, Baljaj silovao u avgustu 1998.

U 37 tačaka, optužnica na teret Haradinaju, Baljaju i Brahimaju stavlja višestruko ubistvo, progon, deportaciju, protivpravno zatvaranje, nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, otmice, zlostavljanje i silovanje civila u okolini Dečana od aprila do septembra 1998.

Među žrtvama navedenim u optužnici je 19 Albanaca, 18 Srba, 13 Roma, tri Crnogorca i jedan Musliman.

Na Kosovu puna podrška Haradinaju

Na Kosovu se s velikim interesovanjem prati suđenje u Hagu nekadašnjem premijeru Ramušu Haradinaju.

Tri glavne i najgledanije kosovske televizijske stanice direktno su počele prenošenje suđenja Haradinaju u Hagu, što takođe govori o ogromnom interesovanju koje u kosovskoj javnosti vlada za ovo suđenje.

Zvaničnih komentara na početak suđenja nema, što se objašnjava činjenicom da su svi ovdašnji lideri ranije, tokom ispraćaja Haradinaja u Hag, ovom odali priznanje za doprinos procesima na Kosovu i poželeli mu brz povratak kući.

Od javnih manifestacija, u znak podrške, u Haradinajevom rodnom kraju, selu Glođanu, na zapadu Kosova održan je masovni mirovni marš.

Prema procenama policije, oko 6.000 meštana Glođana i okoline, kod Dečana, učestvovalo je u koloni, koja se mirno prošetala od centra grada do sela Sarabreg i nazad, noseći albanske i američke zastave, Haradinajeve fotografije i parole.

Okupljeni su nosili albanske i američke zastave i transparente na kojima je pisalo "Mi smo uz Ramuša" i "Oslobodite Ramuša". Učesnici skupa uveren su da će Haradinaj biti oslobođen.

Nemačka štampa o Haradinaju

Nemačka obaveštajna služba BND Ramuša Haradinaja smatra šefom klana koji se bavi švercom cigareta, droge, oružja i ljudi, piše danas Berliner cajtung. List iz interne analize BND-a citira ocenu da je Haradinaj šef porodičnog klana, koji broji oko 100 članova.

Haradinaj vlada jednom od tri "interesne zone" organizovanog kriminala na Kosovu i "kontroliše čitav sprektar kriminalnih, političkih i vojnih aktivnosti". Njegov klan bavi se, kako se prenosi dokument BND-a, "švercom droge i oružja i ilegalnom trgovinom robe koja podleže plaćanju carine".

Nemački dnevnik piše i da se u dokumentu Kfora koji nosi oznaku "tajna", navodi da je Haradinaj uključen i u šverc oružja i ukradenih automobila, kao i u trgovinu žena koje se bave prostitucijom.

List ukazuje i da Haradinajeve kriminalne aktivnosti neće biti pominjane na suđenju u Hagu, što je "olakšanje za zapadne političare, koji kriminalno zaleđe bivšeg vođe OVK nerado pominju zbog njegovog uticaja na ekstremne i nasilničke snage na Kosovu".

Kao potvrdu tog pristupa Zapada list navodi susrete sadašnjeg i bivšeg šefa UNMIK-a Joakima Rikera i Sorena Jesena Petersena s Haradinajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 42 idi na stranu