Parivodić zove Dinkića na TV duel

Koordinator Ministarstva finansija Milan Parivodić pozvao bivšeg ministra finansija Mlađana Dinkića na TV duel.

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2007.

07:29

Default images

Parivodić je predložio da duel traje najmanje jedan sat, a da rasprava bude vođena o stručnim pitanjima. Komentarišući Dinkićevu izjavu da je Parivodić nekompetentan za posao koji obavlja i da je odgovoran zbog izostavljanja stavke o subvencionisanju stambenih kredita u Uredbi o privremenom finansiranju, Parivodić je ocenio da je to novi ton, ispod svakog nivoa.

"Ja bih upitao Dinkića zbog čega Skupština Srbije ne funkcioniše poslednjih pet meseci, zbog čega su reforme u Srbiji stale. On je odlučio da se ulaguje Evropi na štetu Srbije", rekao je Parivodić.

"Dinkić voli da ruši vlade, a Srbija pet meseci ne može da donosi zakone i sprovodi reforme da bi Dinkić pred nekim ispao principijelan. Mislim da je šteta nemerljiva za Srbiju zbog takvog Dinkićevog ponašanja", kaže on.

U stranci G17 plus kažu da Dinkić "ne želi da gubi vreme s Parivodićem jer o njegovoj kompetenciji najbolje govore njegova dela". Dodaje se da je Dinkić svojim javnim istupanjima ispunio cilj jer će građani opet moći da dobiju subvencionisane stambene kredite.

Ko je kriv za stopiranje subvencija

Milan Parivodić je ranije priznao da subvencije za stambene kredite nisu obuhvaćene privremenim budžetom. Krediti koji se realizuju uz pomoć države trenutno su najpovoljniji jer su niži početni troškovi i manja je mesečna rata.

Pred jučerašnji sastanak s bankarima, Parivodić je potvrdio da je u Uredbi o privremenom finansiranju izostavljena stavka troškova za subvencionisanje stambenih kredita za mlađe od 45 godina.

On je takođe rekao da će utvrditi ko je kriv za taj propust. "Nije običaj da ministar pred usvajanje uredbe, a pogotovo kada se to dešava u kampanji, da gleda stavku po stavku i da gleda šta je sve ispušteno, kao što zamišlja bivši ministar Dinkić", rekao je on.  

Lider G17 plus i bivši ministar finansija Mlađan Dinkić prvi je kritikovao ministra Parivodića zbog prekida subvencionisanja stambenih kredita. Dinkić tvrdi da je Parivodić odgovoran za obustavljanje dodele te vrste stambenih kredita.

"Upravo jeste osnovna dužnost ministra finansija da stavku po stavku pregleda budžet kada ga predlaže Vladi i Skupštini na razmatranje. Sada je neophodno da se prekine sa pričom i traženjem krivaca, uvek je ministar odgovoran za propuste Ministarstva finansija. Treba doneti odluku da se iz tekuće budžetske rezerve izdvoje sredstva", kaže Dinkić.

Parivodić je najavio da će saopštiti kako će biti rešen problem sa isplatom dela stambenih kredita iz državne kase. Rešenje tog problema nestrpljivo iščekuje oko 2.500 građana, koliko je do sada konkurisalo za kredite u čijoj realizaciji učestvuje i država.

Građani su nezadovoljni ukidanjem subvencija države. Neki od njih došli su do faze isplate kredita, poput Mihajla Cicmilovića, koji je našao stan, kaparisao ga i obavezao se prodavcu da će u određenom roku isplatiti novac.

"Sve to debelo košta. Ako potpišete ugovor s prodavcem, naznačite u ugovoru rok kada ćete njemu plasirati sredstva, probijete taj rok, dužni ste da ponovo idete u sud da overite kupoprodajni ugovor. Imao sam tu sreću da je prodavac bio krajnje korektan, gde će me sačekati nekoliko dana, ali u slučaju da dolazi do raskida ugovora, prodavac zadržava kaparu i pitam šta se dešava u tom slučaju. Da li će neko nadoknaditi tu štetu?", pita se Cicmilović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: