Bez dogovora o kulturnom nasleđu

Pregovarački timovi Beograda i Prištine nisu posle podne u Beču postigli dogovor o zaštiti kulturnog nasleđa.

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2007.

07:45

Default images

Koordinator beogradskog pregovaračkog tima Slobodan Samardžić izjavio je da tim posle podne predložio formiranje saveta koji bi se bavio primenom i nadzorom zaštite crkava i manastira na Kosovu. On je objasnio da bi veći broj ljudi u tom savetu bio iz Beograda, odnosno među njima bi bili predstavnici Srpske pravoslavne crkve i stručnih ustanova poput Zavoda za zaštitu spomenika.

Samardžić je ukazao da je veoma važno što je albanska strana pokušala da srpsko kulturno nasleđe na Kosovu predstavi kao nasleđe Srba koji žive na Kosovu i Metohiji.

"To je pokušaj da se srpski narod razdvoji u pogledu kulturnog nasleđa i da se Srbija kao država koja ima obavezu da štiti i unapređuje kulturno nasleđe, oslobodi takve funkcije. Na to smo im jasno rekli da Srbija mora biti prisutna u tome", rekao je on.

Član beogradskog tima Dušan Bataković je izjavio da je sa Prištinom postignuta saglasnost oko nekih manjih proceduralnih stvari, poput ekonomskih aspekata i oblika zaštite u zonama.

"Bilo je vrlo neprijatnih pokušaja deetnifikacije srpskog nasleđa, odnosno Albanci su pokušali da izdvoje srpsko nasleđe na Kosovu od ukupnog srpskog nasleđa na šta smo mi burno reagovali", rekao je on.

Bataković je, međutim, istakao da je postignut dogovor da beogradski tim postavi mape o zaštitnim zonama oko crkava i manastira kako bi ih proučila Kancelarija izaslanika UN za status Kosova (UNOSEK) i kako bi one omogućile dalje mere približavanja.

Kako iz Beča za B92 javlja Jelena Aleksić, koordinator pregovaračkog tim Beograda Leon Kojen izjavio je da je Beograd zahtev u vezi sa zaštitom objekata obrazložio pozivanjem na rezoluciju 1244.

"Istakli smo da nije reč ni o kakvoj našoj želji da se vojne snage vrate na Kosovo, mi se zalažemo za punu demilitarizaciju Pokrajine, ali je vitalno važno da ne prepustimo zaštitu crkava i manastira međunarodnim vojnim snagama", kaže Kojen.

Tim iz Beograda nije precizirao brojnost snaga za zaštitu pomenutih objekata, a koordinator tima Slobodan Samardžić je naveo da rezolucija 1244 predviđa povratak nekoliko stotina pripadnika srpskih snaga.

Hisa optužuje Beograd

Visoki Deèani
Član prištinske delegacije Iljber Hisa optužio je Beograd da pitanje kulturnog nasleđa na Kosovu koristi u političkom kontekstu.

"Mislim da nasleđe treba ostaviti po strani, ne treba politiziovati nego ga treba približiti u tom smislu", rekao je Hisa.

On je naveo da je Priština ponudila memorandum o razumevanju prema kojem bi Beograd i Priština sarađivali po pitanju kulture jer bi na taj način promovisali zajedničke vrednosti.

"Tužno je videti da Beograd pokušava da pitanje zaštite kutlurne baštine iskoristi za političke poene, kao što je pozivanje na rezoluciju 1244 i Kumanovski sporazum. Mi smo spremni da ohrabrimo crkvu da prihvati sve privilegije. Mislim da radimo dobro kako bismo došli do cilja i pojašnjenja i verujem da ćemo naći pravi put da do kraja nađemo rešenje", kaže on.

Povodom predloga srpske strane da se zaštitom manastira i crkava na Kosovu bave policijske snage Srbije, Hisa je kratko rekao: "Mislim da je nepotrebno dati odgovor na jednu takvu provokaciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: