Partnerstvo NIS-a i Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane i Naftna industrija Srbije danas potpisali sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji.

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2007.

12:23

Default images

Dogovorom su se stvorili uslovi da se uskoro potpuno isplati dug od 170 miliona dinara, koji vojska ima prema nacionalnoj naftnoj kompaniji, ali i da se naplate 22 miliona dolara duga od Angole.

Sporazum su potpisali generalni direktor NIS-a Srđan Bošnjaković i ministar odbrane Zoran Stanković, koji je podsetio da je prošle godine dug Ministarstva prema NIS-u bio skoro 800 miliona dinara i sada je smanjen na 170, a da će se sporazumom obezbediti potrebna snabdevenost vojske gorivom, posebno vazduhoplovstva.

Stanković je rekao da je dug Angole Ministarstvu odbrane 20 miliona dolara, sa kamatama 22 miliona, i da je sa NIS-om napravljen plan realizacije tih potraživanja, pa bi taj ugovor uskoro mogao biti potpisan i realizovan.

Ocenjujući da je Ministarstvo odbrane uspelo da stabilizuje snabdevanje vojske naftnim derivatima, on je istakao da se naplatom duga iz Angole preko NIS-a neće nabavljati samo nafta, nego će deo sredstava otići i za kupovinu aparata za Vojnomedicinsku akedemiju i drugih sredstava za vojsku.

Potpisani sporazum predviđa saradnju vojske i NIS-a i naučno-tehnološkoj oblasti, u sferi zaštite životne sredine, korišćenju skladišnih kapaciteta vojske, kao i remontu 300 cisterni NIS u radionicama Vojske Srbije.

Predsednik Upravnog odbora NIS-a Željko Popović je kao primer koristi od sporazuma naveo činjenicu da će, ustupanjem vojnih skladišta za gorivo, biti stvoreni uslovi da NIS može da prima i kontroliše evrodizel goriva, koje se u Srbiju uvozi, i to u povećanim količinama, "što stvara sumnju da li je sve evrodizel ili ne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: