Solana: Nova rezolucija o Kosovu

Havijer Solana uveren da će Savet bezbednosti UN doneti novu rezoluciju o Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2007.

18:15

Default images

Predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana uveren je da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija doneti novu rezoluciju koja će biti osnova budućeg statusa Kosova i koja će zameniti dosadašnju Rezoluciju 1244.

Posle razgovora sa šefovima spoljnopolitičkih odbora parlamenata zemalja Evropske unije i zemalja koje imaju status kandidata ili na njega čekaju, Solana je rekao i da nema razloga da ne veruje da će Savet bezbednosti postići saglasnost o tom pitanju.

"Nemam razloga da mislim da članovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija neće doći do saglasnosti posle rasprave. Ne mogu da govorim u ime predsednika Rusije, ali siguran sam da će u trenutku kada bude došlo do usvajanja rezolucije u Savetu bezbednosti Rusija ispoljiti odgovornost. Ne mogu da se setim da je u novije vreme bilo primena prava na veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija", naveo je Solana u kratkom razgovoru s novinarima posle skupa u Bundestagu.

Zapitan da li može da zamisli situaciju u kojoj će pojedinačne zemlje jednostrano priznavati nezavisnost Kosova, Solana je ukazao da je "neophodno da se postupa na osnovu legitimiteta rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija". "Ne može doći do promena ukoliko nema nove rezolucije. Zato je ona neophodna, i to treba da bude jasno", rekao je Solana.

"Ne očekivati kompromis"

Predsednici spoljnopolitičkih odbora parlamenata zemalja Evropske unije i zemalja koje imaju status kandidata ili na njega čekaju, saglasili su se da je od ključnog značaja da se obezbedi jedinstvenost Evrope u vezi s pitanjem Kosova.

To je danas posle sastanka u Berlinu rekao predsednik Odbora za spoljnu politiku nemačkog saveznog parlamenta Rupreht Polenc. On je ocenio da, s obzirom na pozicije Beograda i Prištine u vezi s Kosovom, nije moguće očekivati kompromis te dve strane, te da zato druge zemlje "svoju saglasnost s rešenjem za Kosovo ne treba da uslovljavaju postizanjem kompromisa".

Nemački političar je preneo da su predsednici spoljnopolitičkih odbora na sastanku ustanovili da ipak "postoji zajednički interes, s obzirom na to da Kosovo želi brzo rešenje pitanja statusa, a Beograd nastoji da do 2008. dobije status kandidata za ulazak u Evropsku uniju". "Sada postoji šansa da se postigne veći stepen saglasnosti o pitanjima manjina, decentralizacije ili zaštite kulturnih dobara. Najznačajnije pitanje će biti da se očuva jedinstvo zemalja Evropske unije kada je reč o Kosovu", rekao je Polenc.

Polenc je preneo da je Marti Ahtisari, koji je na sastanku predsednika spoljnopolitičkih odbora u Berlinu učestvovao juče, posebno istakao da rešenje koje predviđa nadziranu nezavisnost za Kosovo mora da ostane "jedinstven slučaj" i da se ne može primenjivati u drugim regionima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: