Bez dogovora o reformi policije BiH

Sarajevo -- Lideri parlamentarnih stranaka u BiH ni na jučerašnjim pregovorima nisu uspeli da pronađu kompromis o budućem modelu policije

Izvor: Beta
Podeli

Reforma policije u BiH osnovni je uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU. Lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je nakon pregovora kazao da na sastanku nije nađen kompromis o tome da li policija Republike Srpske treba da ostane u budućoj policijskoj strukturi BiH, na čemu insistira Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Prema Tihićevim rečima, SDA zagovara stav da se ukinu kantonalne i entitetske policije, te da se policijske regije formiraju po principu funkcionalnosti.

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je spreman da prihvati tekst predloženog sporazuma, ali ako mu se "dozvole minimalne popravke u tekstu".

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice je upozorio da bi lideri političkih stranaka u BiH do kraja sedmice morali postići dogovor o reformi policije, s obzirom na to da je 2. mart rok do kada bi državna i entitetske vlade trebalo da potpišu sporazum o reformi policije, kako bi BiH potpisala Sporazum s Evropskom unijom.

Iz Saveta ministara BiH saopšteno je da će novi sastanak političkih lidera, na kojem će se govoriti o reformi policije, biti održan u četvrtak 22. februara.

strana 1 od 531 idi na stranu