Spomenik Rokiju u Žitištu?

Posle Brusa Lija, kom je u Mostaru podignuta statua, tako bi mogao biti ovekovečen i bokser Roki Balboa, u Žitištu.

Izvor: B92

Petak, 09.02.2007.

07:53

Default images

Stanovnici tog mesta kod Zrenjanina pokrenuli su inicijativu da u njihovom selu bude podignut spomenik junaku serijala filmova američkog glumca Silvestera Stalonea.

Gledajući novi film Silvestera Stalonea, šesti deo priče o bokseru autsajderu Rokiju Balboi, Bojan Marčeta iz Žitišta došao je na ideju da u njegovom mestu bude podignut spomenik tom filmskom junaku. Potpredsednik Opštine Žitište Zoran Babić za B92 objašnjava da je Marčeta s prijateljima, s kojima priprema i registraciju Udruženja koje će takođe nositi ime Rokija Balboe, tu ideju prvo tajio, a zatim je pustio u medije.  

"Sve je do pre dva dana bilo neka vrsta polušale, ali smo shvatili, zato što već godinama iz naše opštine, našeg mesta, dolaze neke negativne priče i stvari, poput životinjskih zaraza, monstruoznih ubistava, elementarnih nepogoda, poplava, da bi to možda bio jedan pozitivan momenat, da s pozitivnom slikom izađemo u javnost i da se Žitište predstavi u nekom drugom, boljem svetlu", kaže Babić.

U Žitištu, u koje često dolaze lovci iz Italije, skoro svi kafići nose italijanska imena, a očekuje se da ambasador Italije, posle nedavne rekonstrukcije centra sela, uskoro glavnom trgu da neko italijansko ime.

Babić priča da je Udruženje građana uputilo pismo u Filadelfiju, gde je bila smeštena radnja Staloneovog filma iz 1976. i gde postoji spomenik Balboi.

"Čak, mimo toga, sinoć smo poslali mejl gospodinu Šonbergu, koji je 1980. namestio za film Roki III original statuu. On je Staloneov prijatelj i ima jedan od najvećih vajarskih studija u SAD. Objasnili smo situaciju, pitali da li je zainteresovan, idemo dotle da, ako neće to da uradi, da nam da neku vrstu podrške, koja bi nam sada bila više nego značajna", kaže Babić.

Stalone je prošle godine, posle skoro dve decenije, ponovo odigrao ulogu Rokija Balboe, koja ga je proslavila već u prvom delu, a koji je osvojio tri Oskara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: