Platforma DSS-a za pregovore

Koalicija DSS-NS objavila je svoju početnu platformu za razgovore o formiranju vlade Srbije, koja sadrži samo stavove o Kosovu.

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2007.

11:40

Default images

U platformi Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije navodi se da svaka država koja prizna nezavisnost Kosova mora voditi računa da će to proizvesti ozbiljne posledice u odnosima sa Srbijom. DSS je juče naveo prihvatanje te platforme kao uslov za dalje razgovore o vladi.

I dok se niko iz Demokratske stranke, od čijeg odgovora zavisi dalji tok pregovora o vladi, nije odgovorio na ponuđeni tekst, iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića saopšteno je da nije jasno čemu služe pojedine stranačke platforme.

Prvi princip platforme DSS-a je da "svaka država koja prizna nezavisnost Kosova mora voditi računa da će to proizvesti ozbiljne posledice u međusobnim odnosima".

Drugi princip DSS-a je da je za "Vladu Srbije Kosovo uvek sastavni i neotuđivi deo teritorije Srbije", a treći da, "ako bilo koja država-članica NATO-a prizna nezavisnost Kosova, to bi proizvelo ozbiljno ugrožavanje odnosa Srbije i NATO-a, jer bi to značilo da je NATO bombardovao Srbiju da bi došlo do otimanja Kosova", navodi se u platformi.

Predstavnici DSS-a i Nove Srbije predali su tu platformu juče predsedniku Srbije Borisu Tadiću, a zvaničnog odgovora DS-a na ponuđenu platformu nema.

U zavisnosti od stava demokrata, treba očekivati dalji tok pregovora o budućoj vladi. Za sada je jedino iz Predsedništva Srbije saopšteno da će Boris Tadić u petak primiti Martija Ahtisarija, kao i da nije jasno čemu služe pojedine stranačke platforme.

Kao polaznu osnovu za platformu, DSS navodi Ustav Srbije, prema kome je prva obaveza vlade da očuva celovitost zemlje i zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet.

"S obzirom na to da je Marti Ahtisari saopštio da je završio predlog za budući status Kosova, to zahteva da se precizno odredi stav buduće vlade Srbije oko zaštite celovitosti zemlje", dodaje se u platformi koalicije DSS-NS.

Pešićeva: Stav DSS-a kao ucena

Vesna Pešić, jedan od lidera kolicije okupljene oko LDP-a, kaže da platforma DSS-a i tvrd stav koji je predat predsedniku Srbije predstavlja čistu ucenu.

"Da bi zadržali vlast, da bi onemogućili da se napravi bilo kakva vlada i da bi Srbija ušla ponovo u krizu, oni traže od predsednika Tadića da, ukoliko se bilo kakav vid nezavisnosti predloži (kao da naši građani ne znaju o čemu se radi) da, ako to uradi Kontakt-grupa, velike sile i sve evropske zemlje, mi treba da raskinemo diplomatske odnose sa svim tim zemljama", kaže ona.

"Ja ne mogu da se ne setim kad čujem ovakve predloge, to je ponovo kao što je bilo 1991-1992. godine, kada je Branko Kostić pozvao Srbe i Srbiju da mi jedemo korenje", kaže Pešićeva.

Janjić i Dimitrijević: Zloupotreba Kosova

Dušan Janjiæ (Beta)
Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić i profesor međunarodnog prava Vojin Dimitirijević slažu se da platforma zapravo predstavlja zloupotrebu Kosova u političke svrhe.

"Može se reći da je ova interpretacija žešća, da je u skladu sa mnogim obećanjima i pretnjama koje su stigle iz DSS-a i SRS-a i da sa tog stanovišta predstavljaju ozbiljnu političku nameru DSS-a i definiše DSS bliže ka radikalima nego ka DS-u", kaže Janjić.

"Moram da kažem da se ipak radi o jednoj lošoj instrumentalizaciji kosovskog problema i da to nije dobar potez DSS-a. Kao što DS greši u nekim stvarima, isto tako DSS mora da obustavi tu zloupotrebu Kosova", rekao je Janjić.

Dimitrijević smatra da je to uslov koji DS može teško da prihvati, uprkos pomirljivosti koju je DS pokazivao.

"Onda će se svako odbijanje protumačiti kao izdaja u odbrani Kosova, što možda pali kod izvesnog broja ljudi i predstavlja otvoren poziv za saradnju sa onima koji se od toga ne libe, a to se zna ko je – srpski radikali“, smatra Dimitrijević.

Dušan Janjić ocenjuje i da Srbija nije u poziciji da zbog mogućeg lošeg odogovora u vezi sa Kosovom zateže odnose sa svetom.

"Mi razradu te ideje nismo videli, spominje se u raznim krugovima da će biti prekida odnosa, povlačenja ambasadora, spuštanja nivoa diplomatske komunikacije, neki mini ekonomski embargo i slično", kaže Janjić.

"Moram da kažem da to sebi može da priušti jedna Kina, a da li to sebi može da priušti jedna Srbija, to je sada veliko pitanje. Nije dobro za politiku da planira mere koje ne može da ostvari", kaže Janjić.

"I sigurno je da će ova najava DSS-a biti protumačena kao zveckanje oružjem iz Beograda, naravno specifičnim oružjem ekonomske blokade i politike, i mislim da je DSS sebi navukao jedan problem viška", smatra on.

"Mislim da će sada međunarodna zajednica ponovo otvoriti pitanje Ratka Mladića, tako da smo sada dobili jednu nepotrebnu komplikaciju, a ne rešenje“, zaključuje Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: