LDP i SPS sa Tadićem o vladi

Na konsultacijama kod predsednika Srbije SPS predložio vladu narodnog jedinstva, a LDP manjinsku vladu DS-a, manjina i te koalicije.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 31.01.2007.

07:47

Default images

Koalicija stranaka okupljenih oko Liberalno-demokratske partije obavestila je Tadića da je spremna da učestvuje u manjinskoj vladi, zajedno sa Demokratskom strankom i nekim strankama nacionalnih manjina, saopštio je novinarima lider LDP-a Čedomir Jovanović, navodeći potpunu podršku Božidaru Đeliću.

On je novinarima, nakon konsultacija kod predsednika Srbije, rekao da koalicija LDP-GSS-SDU-LSV nije spremna na koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije Vojislava Koštunice i drugim strankama koje su činile prethodnu vladu.

"Ukoliko formiranje nove vlade bude moguće samo kroz partnerstvo DS-a i stranaka koje su činile prethodnu vladu, mi ćemo biti opozicija, ali ćemo u svakom trenutku pružati podršku Božidaru Đeliću i DS-u u poslovima koje je neophodno raditi kako bi se Srbija menjala", rekao je Jovanović.

On je objasnio da im je Tadić predstavio platformu koju je Demokratska stranka Srbije uručila predsedniku Srbije tokom konsultacija i dodao da je ona za tu koaliciju apsolutno neprihvatljiva.

Predsednik socijalista Ivica Dačić kaže da je ta stranka zbog situacije u kojoj se Srbija nalazi spremna da razgovara o vladi nacionalnog jedinstva. SPS smatra da je, zbog situacije u kojoj se Srbija nalazi, neophodno da se što pre konstituiše parlament i formira nova vlada.

"Upozoravali smo da će međunarodna zajednica u momentu praznog hoda u Srbiji pokušati da nametne nazavisnost Kosova i Metohije", rekao je Dačić novinarima.

Predstavnici SPS-a rekli su predsedniku Tadiću tokom konsultacija o vladi da kandidata za premijera treba da predlože stranke koje su dobile najveći broj glasova na izborima.

Platforma kao preduslov

Predsednik Srbije juče je održao konsultacije s predstavnicima koalicije DSS-NS i G17 plus. Iako je tzv. narodnjačka koalicija više puta ponovila da je Vojislav Koštunica najbolje rešenje za mandatara, na sastanku s Tadićem o tome nije bilo ni reči.

Oni su samo predstavili platformu o Kosovu. Prihvatanje te platforme za DSS je, prema rečima Dragana Jočića, šefa delegacije koja je bila kod Tadića, preduslov za razgovare o kadrovskim rešenjima. Više o toj platformi čitajte u posebnoj vesti.

Stranka G17 plus je na sastanku s Tadićem prenela spremnost za formiranje nove demokratske vlade što je pre moguće.

Lider te stranke, Mlađan Dinkić, rekao je da je preduslov za to postizanje jedinstva o bržem putu u Evropsku uniju, jačanju ekonomije, reformi u sektoru bezbednosti i nalaženju kompromisnog rešenja za Kosovo.

Lista za Sandžak za premijera kod podrže DS i DSS

Generalni sekretar koalicije Lista za Sandžak Nermin Bejtović izjavio je danas da će ta koalicija podržati "premijera kojeg zajedno predlože Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije".

Bejtović je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru kazao da će ta koalicija podržati vladu koja će se zauzimati za brže evropske integracije, unapređenje manjinskih prava i ravnomeran regionalni razvoj.

Prema njegovim rečima, Listu za Sandžak će na sutrašnjim razgovorima sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o formiranju nove vlade predvoditi lider koalicije Sulejman Ugljanin.

Bejtović je dodao da će u delegaciji biti i poslanici koalicije u prethodnom skupštinskom sazivu Esad Džudžević i Bajram Omeragić.

Lista za Sandžak, koja je podržavala vladu premijera Vojislava Koštunice, u novom skupštinskom sazivu imaće dva poslanika.

Vrhovni sud: RIK ponovo o prigovorima

Vrhovni sud Srbije naložio je danas Republičkoj izbornoj komisiji da ponovo razmotri prigovore Srpske radikalne stranke i Koalicije Mađarska sloga, koje su se žalile na izveštaj o rezultatima parlamentarnih izbora.

U saopštenju Vrhovnog suda navodi se da je prihvaćena žalba te dve političke grupacije, koja je uložena jer je RIK odbio njihov zahtev da se u izveštaj o rezultatima izbora za poslanike unesu rezultati glasanja sa svih biračkih mesta na kojima je glasanje obavljeno.

Podsetimo, rezultati glasanja na tim mestima gotovo da su izazvali tuču na jednoj sednici RIK-a, a zatim je sledilo i poništavanje prethodnih odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: