Kukasti krst na kući Roma

Na kući predsednika opštinskog odbora Unije Roma Srbije u Kikindi danas popodne je nacrtan kukasti krst.

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2007.

16:50

Default images

Miroslava Meržana je agenciji Beta rekao da ne zna ko je to mogao da uradi, ali da mu je sused jednom rekao da je "Hitler trebalo da poubija sve Rome". Meržan je 27. januara, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, govorio o potrebi čuvanja sećanja na nacističke progone Jevreja, Srba, Roma i drugih naroda u Drugom svetskom ratu i ponovio da osuđuje poricanje ili relativizovanje tog zločina.

On kazao da je moguće da je kukasti krst možda nacrtan zbog tog saopštenja i dodao da je o incidentu obavestio policiju.

NVO traži istragu o ubistvu Roma

Beogradski centar za ljudska prava zatražio od državnih organa da u potpunosti istraže i kazne počinioce ubistva maloletnog Roma.

U saopštenju te nevladine organizacije navodi se da su se slični događaji već dešavali, a da su, iako možda nisu bili etnički motivisani, policija i pravosuđe u njima videli "samo maloletničku delinkvenciju, motivisanu koristoljubljem i obešću siledžija".

Centar ukazuje da bi motivi za zločin u Boljevcu, kao i za neke druge, mogli biti drugačiji, "ali da ne moraju biti povezani sa etničkim poreklom žrtve, iako i ta okolnost može biti od velikog značaja."

"Važnije je, međutim, ozbiljno ispitati zašto se dešava da maloletnici ubijaju svoje vršnjake, masakriraju ih, a onda od njih uzmu nekoliko stotina evra. Zašto je u Srbiji tako lako oduzeti nekome život, rizikujući dugogodišnji zatvor", navodi ta nevladina organizacija.

U saopštenju se ukazuje da bi trebalo postaviti pitanje zbog čega su mladima privlačne ideologije rasne dominacije, ultradesničarski pokreti i nasilje kao metod rešavanja konflikta.

"Zbog toga, pitanja kao što su gonjenje i kažnjavanje optuženih za ratne zločine i suočavanje sa nasilničkom prošlošću, jesu toliko važna, a odgovornost onih koji su pozvani da u tom postupku učestvuju ogromna", ukazuje se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ranije je saopštilo da je beogradska policija privela četiri maloletnika zbog sumnje da su ubili maloletnog B.N. iz Boljevca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: