"Predlog otvara nezavisnost Kosova"

Agencija Rojters, nakon uvida u Ahtisarijev predlog, javlja da predlog ne pominje suverenitet Srbije ili nezavisnost Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2007.

10:15

Default images

Plan, međutim, sadrži odredbe za koje diplomate kažu da bi, ako ga usvoji Savet bezbednosti UN, mogle da otvore vrata da albanska većina proglasi nezavisnosti na Kosovu, a da ga pojedine države priznaju.

Prema planu koji je sačinio specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova Marti Ahtisari, kako prenosi Rojters, Kosovo bi imalo svoje "državne" simbole, uključujući zastavu i himnu, koje bi odražavale njegov multietnički karakter. Takođe, imalo bi i kontrolu nad granicama.

Britanska agencija je navela da Ahtisarijev plan neće ispuniti sve aspiracije Albanaca. On predviđa uspostavljanje međunarodnog nadzornika sa pravom veta, kao i raspoređivanje policijske misije Evropske unije.

Rojters navodi da nije imao uvid u anekse dokumenta. Diplomate kažu da oni daju srpskim opštinama značajnu samoupravu i finansijske i druge veze sa Beogradom.

Visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija i albanski zvaničnici na Kosovu kažu da bi albanska većina mogla da protumači te odredbe kao prilog autonomiji Srba pod okriljem Beograda.

"Mi znamo da je to pozitivan predlog, ali ne u svim aspektima", rekao je danas novinarima u Prištini kosovski premijer Agim Čeku.

Durlo: Ahtisari u petak sa Tadićem

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za budući status Kosova Marti Ahtisari razgovaraće u petak pre podne sa predsednikom Srbije Borisom Tarićem, rekao je Ahtisarijev predstavnik Remi Durlo.

Durlo je u telefonskoj izjavi agenciji Beta rekao da će Ahtisari u petak ujutru doputovati u Beograd, gde će, posle razgovora sa Tadićem, održati konferenciju za novinare, a potom otputovati za Prištinu.

"Ahtisari ide prvo u Beograd. Primiće ga, nadamo se, predsednik Tadić. Posle toga će, u 11 sati u centru "Sava", održati konferenciju za novinare, nakon koje će otići na aerodrom i za Prištinu", rekao je Durlo.

Ahtisari će u petak zvaničnicima u Beogradu i Prištini predstaviti svoj plan rešenja budućeg statusa Kosova. Premijer Srbije Vojislav Koštunica najavio je ranije da neće primiti Ahtisarija jer to izlazi iz okvira mandata njegove vlade.

Diplomate, pa Ahtisari

Karl Bilt i Agim Èeku u Prištini (Beta)
Nekoliko dana pre dolaska Martija Ahtisarija, u Beogradu i Prištini borave strane diplomate. Karl Bilt u Prištini, De Guht u Beogradu.

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je danas u Prištini da će izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova Marti Ahtisari u petak u Prištinu i Beograd doneti radni dokument, a ne konačan predlog za status Kosova, a da sledi novi dijalog.

"Ja još nisam video Ahtisarijev izveštaj, ja čekam da to bude izloženo u Prištini i Beogradu, pa da onda počnu komentari i pregovori", rekao je Bilt.

Bilt je, posle sastanka s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom i premijerom Agimom Čekuom rekao da će stav Švedske o statusu Kosova biti u saglasnosti sa stavom koji bude zauzela Evropska unija.

"Stav Švedske je isti u odnosu na poziciju zemalja EU. Čekamo Ahtisarijev dokument, koji ćemo dobiti 2. februara, kada bude predat Prištini i Beogradu, i čekamo da čujemo stavove obe strane", rekao je Bilt.

On je rekao da će predaja dokumenta značiti početak novog dijaloga o tom predlogu. "Radni dokument koji će Ahtisari u petak predstaviti, označiće početak dijaloga o predlogu koji će kasnije biti prenet Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji će doneti odluku", rekao je Bilt.

Sejdiju je rekao da proces utvrđivanja statusa Kosova ulazi u završnu fazu, koja će, kako je ocenio, biti okončana nezavisnošću Kosova.

Titov: Ahtisari ne donosi presudu

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Vladimir Titov izjavio je danas da predlog Martija Ahtisarija ne predstavlja "konačnu presudu".

Titov je, posle konsultacija u Pekingu, rekao da se Rusija i Kina zalažu za traženje kompromisnog rešenja za budući status Kosova i Metohije u pregovorima koji neće biti ograničeni veštačkim rokovima.

"Hoću da istaknem da Ahtisarijev predlog nije konačna presuda. Mi smo se uvek zalagali za to da gospodin Ahtisari radi na idejama koje bi mogle da podstaknu pregovarački proces", rekao je Titov, prenosi RTS.

Ruski diplomata smatra da će rešenje sudbine Kosova imati veliki značaj i odraziće se na druge regionalne i međunarodne situacije.

"Prvi put se međunarodna zajednica suočava sa odvajanjem ne subjekte federacije, ne suverene republike, već dela jedinstvene države, a ako se takvo odvajanje dogodi bez saglasnosti te države, to će stvoriti krajnje negativan međunarodni presedan za druge situacije", istakao je Titov u izjavi Itar-Tasu.

Civilizovani razlaz Srbije i Crne Gore, Čehoslovačke, raspad Sovjetskog Saveza - to je drugo, dodao je on, ali, kako je naveo, ovde se radi o otkidanju dela teritorije od države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: