Del Ponteova: Mladić, pa pregovori

Glavna tužiteljka Karla del Ponte pozvala EU da ne nastavi pregovore o pridruživanju sa Srbijom dok Beograd ne preda Mladića.

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2007.

07:59

Default images

Posle sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom, Del Ponteova je novinarima potvrdila da se u septembru povlači sa mesta glavne tužiteljke.

Nastavak pregovora sa Srbijom bio bi loš znak za sud, ali dobar za Beograd, izjavila je Karla del Ponte. Ona predviđa da bi takav razvoj događaja naročito obradovao srpskog premijera Vojislava Koštunicu baš kao što ga je iznenadila i odluka da Srbija bude primljena u Partnerstvo za mir.

"On je, dakle, bio veoma iznenađen, jer je sedeo, nije radio ništa, a dobio je sporazum. Sada, on i dalje ništa ne radi, Mladića opet štiti vojska, a on dobija priliku da nastavi pregovore", rekla je ona.

"Ako mu se sada kaže 'Da, možemo da nastavimo pregovore', on će reći: 'To je odlično! Fantastično! Politički sam spasen. Zaboravimo Mladića jer on nikoga ne interesuje'", rekla je Del Ponteova.

Del Ponteova je u Briselu izjavila da će biti veoma razočarana ukoliko pre kraja njenog mandata haški begunci Karadžić i Mladić ne budu u Hagu.

Ona je rekla da pravo ne bi trebalo da bude povezano sa politikom, ali da tu povezanost nije uvek moguće izbeći.

"Trebalo bi da mi međunarodna zajednica kaže 'Tužiteljko, prestanite da tražite Karadžića i Mladića, jer to više nije važno!' I onda ću ja znati. Želela bih to da znam jer bih se onda koncentrisala na suđenja i ne bih ih više tražila", kaže ona.

"Ako se na političkom nivou oceni da to više nije aktuelno, to mi jednostavno treba reći", objasnila je Del Ponteova.

Najavljujući svoje povlačenje, Del Ponteova je u izjavi Rojtersu rekla da u Hagu nije videla pokajanje optuženih, kao i da je primetila tek nekoliko naznaka pomirenja.

Novi posao Del Ponteove zavisiće od njenih razgovora sa vladom Švajcarske, a glavna tužiteljka ne isključuje ni mogućnost da preuzme neku novu dužnost u okviru UN.

Ljajić: Ohrabrenje, ne veliki ustupak

Rasim Ljajiæ (FoNet)
Komentarišući izjavu Del Ponteove, Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom, kaže da bi nastavljajući pregovore Brisel ohrabrio Beograd, ali da se ne može govoriti o velikom ustupku EU.

"Ja mislim da bi bilo jako dobro da deblokiramo proces pregovora i da oni budu nastavljeni. Uslov je formiranje demokratske vlade u Beogradu i vrlo jasno iskazana odlučnost da će svi haški optuženici biti uhapšeni i isporučeni. To znači da bi mi, ako se vlada formira u martu, mogli tada da nastavimo pregovore", objašnjava Ljajić.

Ljajić kaže da mu je već nekoliko meseci poznata namera Karle del Ponte da se povuče sa mesta glavne tužiteljke. To međutim, ne treba tumačiti kao pobedu Beograda, kaže Ljajić, jer obaveze Srbije prema sudu ostaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: