DSS: Platforma za Kosovo, pa vlada

Članovi koalicije DSS-NS preneli predsedniku Tadiću da je platforma te koalicije o Kosovu "preduslov za formiranje vlade".

Izvor: B92

Utorak, 30.01.2007.

07:48

Default images

"Predstavnici koalicije DSS-NS upoznali su Tadića sa svojom platformom, kojom je predviđeno eventualno reagovanje Srbije u slučaju nametnutog rešenja za budući status Kosova", piše u saopštenju iz Tadićeve pres službe.

Predstavnici koalicije DSS-NS su, kako se dodaje, Tadiću preneli da će tu platformu podeliti sa drugim strankama sa kojima će razgovarati o formiranju skupštinske većine, kao i da su naveli da je "ona preduslov za formiranje vlade".

Tadićeva pres služba tokom dana je saopštila da predstavnici koalicije DSS-NS nisu izneli ime kandidata te koalicije za predsednika Vlade Srbije i da se "nisu izjasnili da li bi njihov eventualni kandidat mogao da obezbedi podršku u Skupštini Srbije za izbor vlade".

Delegaciju koalicije DSS-NS predvodio je potpredsednik DSS-a Dragan Jočić, koji je rekao novinarima da je predsedniku Srbije preneto da pre razgovora i dogovora o novoj vladi mora da se reši pitanje vođenja državne politike prema Kosovu.

U delegaciji su bili predsednik Izvršnog odbora DSS-a Jovan Palalić i predsednik Izvršnog odbora Nove Srbije Miroslav Markićević.

Dinkić: Saglasnost G17 plus i Tadića oko prioriteta

Dinkiæ ide na konsultacije (Beta)
Predstavnici stranke G17 plus i predsednik Srbije Boris Tadić u potpunosti su se na današnjim konsultacijama saglasili da je potrebno što pre formirati novu demokratsku vladu, saopštio je predsednik G17 plus Mlađan Dinkić.

On je novinarima nakon konsultacija kazao da su se predstavnici G17 plus i Tadić složili i u vezi sa programom rada buduće vlade.

"Preneli smo Tadiću da je za formiranje demokratske vlade potrebno programsko jedinstvo, pre svega, oko bržeg puta ka Evropskoj uniji", istakao je lider G17 plus.

Dinkić je rekao da je G17 plus spreman da se aktivno uključi u rad nove vlade demokratskog jedinstva ukoliko može da se napravi konsenzus stranaka demokratskog bloka o četiri ključna principa rada buduće vlade.

To su, kako je precizirao, jačanje ekonomije kroz smanjenje nezaposlenosti i ravnomerniji regionalni razvoj, unutrašnje reforme, pre svega u sektorima bezbednosti i obrazovanja, kao i pronalaženje kompromisnog rešenja za konačan status Kosova.

Dinkić je preneo da je Tadić pitao da li G17 plus ima kandidata za mandatara, ali da su mu oni odgovorili da ga nemaju, na osnovu izbornog rezultata, kao i da su spremni da podrže kandidata o kojem bi se dogovorili Tadić i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.

Solana: EU očekuje konstruktivnu vladu

Havijer Solana (FoNet)
Visoki evropski predstavnik Havijer Solana izjavio je da Evropska unija očekuje formiranje proevropske demokratske vlade u Beogradu koja će imati "konstruktivan prilaz prema stavu EU, sa ciljem da se reši problem konačnog statusa Kosova".

Solana je time odgovorio na pitanje kako gleda na stav premijera Vojislava Koštunice da 2. februara u Beogradu ne primi izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija koji srpskom vođstvu treba da podnese svoje predloge za status Kosova.

"Ja bih veoma voleo da se obe strane sastanu s Ahtisarijem i da imaju vremena da raspravljaju o njegovim predlozima, tako da se ulože svi napori kako bi mogao da se postigne sporazum", rekao je Solana. On je potvrdio da će u sastavu "trojke EU" iduće nedelje putovati u Beograd.

Tada će, prema izvorima EU, svakako biti reči o izgledima za obnovu pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, kao i o pitanju Kosova i saradnje Beograda s Haškim sudom.

Pavlović: Mandat onome ko će imati većinu

Gostujući u emisiji Kažiprst Radija B92, analitičar Dušan Pavlović kaže da je pogrešno mišljenje u javnosti da predsednik Tadić mandat za buduću vladu treba da poveri stranci koja je na izborima dobila najviše glasova.

On kaže da predsednik treba da da mandat onome ko ima dovoljno uverljive argumente da u Skupštini može da ima većinu od 126 poslanika.

"Pregovori koji počinju mogu da se otegnu i rezultiraju čak parlamentarnim izborima i za sve to vreme premijer Koštunica ostaje premijer", kaže Pavlović.

Pregovori o formiranju vlade mogli bi da traju oko četiri meseca, a ukoliko stranke ne nađu rešenje, raspisaće se novi izbori i kampanja će trajati dva meseca.

U tom slučaju, Pavlović procenjuje da će stranke dobiti sličan broj glasova, a pregovori između stranaka odložiće formiranje vlade za još četiri meseca, što je ukupno deset meseci od prvih izbora.

Ukoliko Koštunica bude kriv za prekid pregovora, to ne znači i da će biti osuđen od strane građana, kaže Pavlović.

"Ima medija koji nisu baš skloni tome da u Koštunici vide krivca za sve, koji, šta god on uradio, teže da ga proglase dobrim, poštenim, pametnim, jedinim rešenjem za Srbiju, tako da nisam baš siguran da bi možda ta kampanja bila toliko uspešna, ali u svakom slučaju, njemu kao čoveku koji se nalazi u ovoj poziciji u kojoj se nalazi, nije nikakav problem DS da preti prevremenim izborima", kaže Pavlović.

Pavlović veruje da će DS ipak pristati da ustupi mesto premijera, ali da će za uzvrat tražiti ekonomska i socijalna ministarstva. Jedini problem o kojem će se dosta pregovarati i po imenovanju premijera jeste u čijoj će nadležnosti biti ministarstvo policije.

"Tu postoje najmanje dve vrste lobija koji pritiskaju Koštunicu, prvo antihaški lobi, koji misli da će kroz kontrolu tog ministarstva uspeti da blokira i dalje saradnju sa Haškim tribunalom, u Koštunici vide neku vrstu svog zaštitnik i drugi lobi, koji je takođe vezan za službu državne bezbednost, to je lobi koji čine ljudi koji su imali veze sa zemunskim klanom", kaže Pavlović.

Pavlović kaže i da se Koštunica u prethodne tri godine pokazao kao dobar zaštitnik tako što je uspeo da postavi novog ministra Jočića a da se u službama bezbednosti ništa ne promeni.

Lutovac: Mala mogućnost za vladu DSS-SRS

Član Političkog saveta DS-a Zoran Lutovac smatra da je mala mogućnost da vladu formiraju DSS i SRS.

Lutovac je rekao da bi Srpska radikalna stranka time pogazila ranije donetu odluku da neće sarađivati s Demokratskom strankom Srbije, strankom premijera u odlasku, Vojislava Koštunice.

Lutovac smatra i da, u bilo kojoj kombinaciji, DSS ne treba da očekuje premijersko mesto. "Ako idu u koaliciju s radikalima, normalno je da radikali u tom slučaju imaju premijera i najvažnija mesta jer su duplo jači. Prema tome, taj argument, da bi dobili ono što neće dobiti od DS-a, ne stoji", smatra on.

"Njihova pozicija u kombinaciji s tri stranke je bolja nego u kombinaciji s radikalima, ali ni u jednom ni u drugom slučaju ne mogu da dobiju premijersko mesto", kaže Lutovac.

"Ako bi DSS i SRS postigli dogovor o formiranju vlade, i jedni i drugi bi izgubili deo identiteta. Radikali bi izgubili radikalni, a DSS demokratski identitet", ocenio je Lutovac u emisiji Poligraf TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: