Konsultacije o Vladi od sutra

Predsednik Srbije sutra počinje zvanične konsultacije s predstavnicima izbornih lista koje su osvojile mandate na izborima.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 28.01.2007.

10:02

Default images

Prvog dana konsultacija, Boris Tadić će razgovarati s predstavnicima Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke. Potpredsednik DS-a Dušan Petrović kaže za B92 da je najvažnije postići dogovor o ključnim ciljevima buduće Vlade. "Ciljevi DS-a su nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruženju sa Evropskom unijom, odmah po formiranju nove Vlade", kaže on.

"DS smatra i da je neophodno nastaviti politiku za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu. Kad je reč o ekonomskoj politici, prioritet DS-a je borba protiv siromaštva", kaže Petrović.

Paralelno s konsultacijama s predsednikom Srbije, koji će predložiti mandatara za sastav nove Vlade, teći će razgovori stranaka o personalnim rešenjima za pojedina ministarstva, objašnjava Petrović.

"Naravno da je DS spreman da preuzme najveću odgovornost u toj vladi, spremni smo da preuzmemo mesto premijera i utvrdimo kako bi ta vlada trebalo da izgleda i da potom bude utvrđen njen sastav. Mi smo sigurni da stranka na čijem je čelu gradonačelnik Jagodine, po našem dubokom uverenju, ne treba da bude u sastavu nove Vlade, da svi ostali možemo da nađemo nekoliko zajedničkih tačaka", rekao je šef tima DS-a za pregovore o formiranju Vlade. 

Petrović kaže da DS još nije razgovarao s predstavnicima drugih stranaka. On, međutim, veruje da neće biti većih problema kada je reč o stavu DS-a da Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme ne bi trebalo da uđe u novu Vladu.

JS je učestvovao na izborima kao jedna od stranaka na izbornoj listi koalicije DSS-Nova Srbija.

Predsedništvo i izvršni odbor NS sutra će održati sednicu na kojoj će biti usvojena platforma povodom konsultacija o formiranju Vlade, rekla je potpredsednica NS-a Dubravka Filipovski.

"Platforma će biti sastavljena od već prepoznatljivih stavova koalicije DSS-NS o ključnim pitanjima značajnim za budućnost Srbije", kaže ona.

"Idemo da vidimo da li je Tadić podneo ostavku"

Povodom konsultacija s Tadićem o novoj Vladi, funkcioner radikala Aleksandar Vučić kaže da će delegaciju SRS-a predvoditi članica Predsedničkog kolegijuma Nataša Jovanović.

Generalni sekretar SRS kaže da delegacija ide kod Tadića da vidi da li im je poveren mandat za formiranje Vlade ili je Tadić podneo ostavku.

"Očekujemo da Tadić podnese ostavku jer je sa strankom Rasima Ljaljića i s HDZ-om iz Subotice uspeo da osvoji 230.000 glasova manje od SRS-a", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, narod je pokazao da neće Tadića i bilo bi moralno da on podnese ostavku, kao što bi bilo moralno i da predsednik Vlade Srbije ne pomišlja da ostane na toj funkciji sa 16 odsto podrške.

RIK odbio prigovore SRS-a i Mađarske sloge

Republička izborna komisija odbila je danas zahtev SRS-a da van snage stavi Izveštaj o rezultatima parlamentarnih izbora 21. januara.

RIK je na sednici odbacio predlog SRS da glasanje na devet biračkih mesta bude poništeno i predlog za ponavljanje izbora na 15 biračkih mesta.

SRS je u prigovoru naveo da je RIK donošenjem izveštaja na osnovu obrađenih 99,84 biračkih mesta grubo povredio pravila izborne procedure i Zakona o izboru narodnih poslanika.

RIK je odbio i prigovor koalicije Mađarska sloga-Andraš Agošton-Šandor Pal koja je, prema konačnim rezultatima, osvojila 0,32 odsto glasova.

Ta koalicija je u prigovoru navela da je RIK povredio Zakon o izboru narodnih poslanika tako što je proglasila rezultate izbora za narodne poslanike za konačne zanemarivši 14 biračkih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: