Zvezdan Jovanović na snimku

Prvi put na suđenju za ubistvo premijera emitovan je snimak na kome Zvezdan Jovanović pokazuje kako su planirani atentati na Đinđića.

Izvor: B92

Sreda, 17.01.2007.

11:51

Default images

Na snimku se vidi da sada prvooptuženi Zvezdan Jovanović, sa lisicama na rukama, u pratnji policije obilazi prvo Bubanj potok i mesto sa koga je, prema optužnici, trebalo da puca na premijera kada se vraćao sa Kopaonika. Tu Jovanović razgovara sa načelnikom kriminalističke policije Miletom Novakovićem.

Na snimku se nejasno čuje razgovor, ali se vidi kako Jovanović sa autoputa pokazuje gde je trebalo da bude zaustavljena kolona premijera i odakle je trebalo da se puca.

"Ja tada nisam izlazio iz kola, video sam samo da je dobra pozicija", objašnjava Jovanović policajcima na snimku.

Nakon toga, Jovanović i policija otišli su do Beogradske arene, na mesto sa koga je trebalo da se puca na automobil u kome je bio Zoran Đinđić.

Zvezdan Jovanović je tu u razgovoru sa Miletom Novakovićem pokazivao pozicije automobila i na snimku se čuje: "Stao sam tu. Nisam video baš trenutak zaustavljanja automobila. Stao je Bagzi sa kamionom i napravila se gužva. Jasno je bilo da će biti mnogo žrtava.”

Posle Beogradske arene, policija i Jovanović odlaze na Frušku goru, gde pokušavaju da nađu mesto na kome je Jovanović isprobavao pušku.

Pravo mesto pronalaze nakon nekoliko pokušaja. Nakon toga, na snimku se vidi kako policija pronalazi novine u koje je Jovanović navodno pucao kada je probao pušku: "To je to (mesto), to je sigurno.” Uskoro policija nalazi i čauru od metka.
Nešto kasnije, na lice mesta dolaze Jovanovićev branilac i istražni sudija, kada Jovanović prvo obavlja informativni razgovor sa braniocema, a zatim odgovara na pitanja sudije.

Sudija: Kada ste ovde dolazili u odnosu na događaj (ubistvo premijera)?

Jovanović: Deset-petnaest dana pre.

Sudija: Da li ste dolazili sami?

Jovanović: Ne, bio je i Mile Luković Kum.

Sudija: Da li ste slučajno odabrali mesto?

Jovanović: Da, poznajem ovaj teren, tu smo imali vežbe.

Sudija: Da li ste imali metu u koju ste pucali?

Jovanović: Da. Slučajno sam u gepeku našao ukrštenicu. Luković ju je odneo 200 metara dalje, sa leve strane puta. Novine je stavio na štap.

Sudija: Gde ste vi bili?

Jovanović: Seo sam na suvozačevo mesto, otvorio vrata i stavio pušku. Ispalio sam jedan metak. Stavio sam pušku u gepek i otišao do mete da pogledam.

Sudija: Da li ste pogodili metu?

Jovanović: Da.

Sudija: Ko vam je dao pušku?

Jovanović: Neću da odgovorim.

Sudija: Da li je iz te puške ubijen premijer?

Jovanović: Neću da odgovorim.

Oprečni stavovi odbrane i optužbe

Nakon emitovanja snimka, advokati su tražili izdvajanje iz spisa ovog dokaza jer smatraju da nije uzet u skladu sa Zakonikom o dokaznom postupku.

"Što se tiče pravnog dela, ovo je apsolutno najobičniji skandal, ovo može da služi u privatne svrhe, kao album Miletu Novakoviću da se gleda. Ovo mora da ide iz spisa i biće bačeno kroz prozor, ne može biti nikakav dokaz, ako hoćemo da budemo uređena zemlja sa stabilnim pravnim sistemom", kaže advokat Zvezdana Jovanovića, Nenad Vukasović.

Jovanović tokom celog postupka tvrdi da mu je priznanje iznuđeno. Međutim, prema mišljenju zastupnika porodice Đinđić, Došena Majkića, ovaj snimak dokaz da Jovanović bez prisile razgovara sa policijom.

"Što se tiče mog utiska kao advokata oštećenih jeste da je iskaz optuženog bio potpuno dobrovoljan, bez ikakve prisile, što je vidljivo na snimku. Advokati odbrane ukazali su na određene proceduralne propuste i sudsko veće će doneti odluku da li će to uvrstiti u dokaze ili ne", rekao je on. 

Ovaj snimak, foto-dokumentacija i zapisnik već su jednom, na zahtev odbrane, izdvajani iz spisa, ali je Vrhovni sud odlučio da se vrate u predmet.

Ružica Đinđić: Verujem u pravdu

Supruga ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, Ružica Đinđić, izjavila je na promociji njegove knjige "Srbija - novi početak" da veruje da će sud pravedno presuditi u procesu koji se vodi pred Specijalnim sudom.

Na pitanje novinara da prokomentariše najavljeno izricanje presude optuženima u procesu protiv optuženih za atentat na njenog supruga, ona je rekla da ima poverenja u institucije.

"Ja mislim da je to neminovnost naspram težine tog zločina, pa i ovo što ovih dana, šta se dešava sa svedočenjima, to su procesne radnje, ali ja još uvek verujem da ćemo imati snage da se izborimo na pravi način sa tim", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: