Pravoslavni vernici slave Božić

Beograd -- Pravoslavni vernici, koji poštuju Julijanski kalendar, danas slave Božić - rođenje Isusa Hrista.

Izvor: B92
Podeli

Božić danas obeležavaju Srpska, Ruska, Ukrajinska i Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta gora, kao i Koptska crkva u Egiptu, koje su zadržale stari Julijanski kalendar. Danas Božić slave i, od strane SPC-a nepriznate, Crnogorska i Makedonska pravoslavna crkva. Sve ostale hrišćanske zajednice vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru, koji je astronomski precizniji od Julijanskog.

U hramovima Srpske pravoslavne crkve noćas su služene ponoćne liturgije, a Božićno bdenje je okončano jutarnjim liturgijama. Srpski patrijarh Pavle Božićnu liturgiju je služio u hramu presvete Bogorodice u Zemunu. Službi je prisustvovao predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle čestitao je Božić svim pravoslavnim vernicima. On je u Božićnoj poslanici pozvao da raskoli i podele prestanu jednom zauvek i poručio da različiti stavovi ne smeju da budu razlog za međusobnu mržnju.

"Sve vas molimo da budete jedno u gospodu, kako bismo svima pokazali čistu veru i svetu slogu, svu lepotu vere u Boga i vere u čoveka božjeg. To će biti onda kada prestanemo da se među sobom delimo na razne načine, najčešće po bezumlju", rekao je patrijarh.

Patrijarh Pavle je Srbe na Kosovu i Metohiji nazvao "ranama Hristovim" i pozvao vernike da se u Crkvi mole i za neprijatelje da uvide da činjenje zla nikome ne donosi dobro. U božićnoj poslanici patrijarh Pavle pozvao je sve na pomirenje i zaželeo da svi čistog srca, punog ljubavi i hrišćanske pokornosti proslave veliki hrišćanski praznik Božić.

Božićne liturgije u pravoslavnim u Hrvatskoj

Svečanu liturgiju povodom pravoslavnog Božića danas je, u zagrebačkom Hramu preobraženja Gospodnjeg, služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović, zajedno sa sveštenicima Srpske pravoslavne opštine.

Nakon svečane liturgije arhijerejski namesnik Milenko Popović pročitao je tradicionalnu božićnu poslanicu srpskog patrijarha Pavla, upućenu vernicima Srpske pravoslavne crkve širom sveta, u kojoj su vernici pozvani da prestanu da čine bezakonje.

Božić je svečano proslavljen i u Dalju, gđe je osječkopoljski i baranjski episkop Lukijan služio svečanu božićnu liturgiju u daljskoj pravoslavnoj crkvi svetog Velikomučenika Dimitrija iz 18. veka.

Božićna bogoslužja održana su i u pravoslavnim crkvama Vukovarsko-srijemske županije, kao i u crkvama Dalmacije.

Više hiljada Kopta na liturgiji

Više hiljada Kopta okupilo se rano jutros na Božićnoj liturgiji u crkvi svetog Marka u Kairu.

Liturgiju je služio koptski patrijarh Šenuda treći. Među okupljnim vernicima Koptske crkve, koji danas završavaju 45-dnevni post, bio je i veliki broj mladih.

Koptska zajednica je najveća hrišćanska zajednica na Bliskom istoku i prema zvaničnim podacima broji između pet i šest miliona vernika, dok ih prema nezvaničnim podacima te crkve ima 10 miliona.

U Egiptu je Božić, 7. januar, zvanično neradni dan od pre tri godine. Do tada samo Kopti, starosedeoci Egipta, nisu radili na taj dan.

Info

strana 1 od 547 idi na stranu