Napad na islamiste u Somaliji

Mogadiš -- Somalijske i etiopske snage sukobile su se danas sa islamskim pobunjenicima kod grada Džiliba.

Izvor: Beta
Podeli

To je oblast koja je ostala glavno uporište islamista nakon njihovog povlačenja iz prestonice Somalije, Mogadiša, izjavili su zvaničnici. "Tamo su počele borbe. Mi smo na periferiji Džiliba", izjavio je za Rojters somalijski poslanik Abdirašid Hidig.

Premijer Ali Mohamed Gedi rekao je da je somalijska vojska potpomognuta etiopskim vojnicima krenula u poteru za trojicom pripadnika Al Kaide, osumnjičenim da su učestvovali u bombaškom napadu na američke ambasade u istočnoj Africi, 1998. godine, kada je poginulo više od 250 ljudi.

On je za AP rekao da osumnjičene štite islamski radikali u luci Kismajo, trećem po veličini somalskom gradu, do kojeg se stiže preko obližnjeg Džiliba.

Humanitarni radnici izjavili su da se na prilazima Džiliba čuje artiljerijska paljba i pucnjava. U Džilibu se, prema proceni somalijskih vlasti, ukopalo oko 3.000 najtvrdokornijih islamskih boraca.

U toku današnjeg dana nekoliko hiljada stanovnika napustilo je Džilib, a stanovnici su rekli da su islamisti na prilazima gradu postavili mine sa daljinskim detonatorima. Islamisti su, prema rečima izbeglih žitelja, uništili i tri mosta preko kojih se ulazi u grad.

Agencija AP javila je da etiopski avioni tipa MIG nadleću i Kismajo, koji se nalazi oko 300 kilometara južno od Mogadiša.

Savet islamskih sudova zauzao je glavni grad Mogadiš u junu, posle čega je, uglavnom bez borbe, osvojio i veći deo južne Somalije. Širenje islamista zaustavljeno je prošlog vikenda, kada se Etiopija otvoreno uključila u sukob i poslala vojnu podršku međunarodno priznatoj vladi Somalije. Islamisti su se u četvrtak bez borbe povukli iz Mogadiša.

Somalija zbog višegodišnjih plemenskih sukoba od 1991. godine nije imala efikasnu vladu. Pre dve godine UN su pomogle da se uspostavi privremena vlada, ali ona zbog klanovskih sukoba nije uspela da uspostavi kontrolu nad celom zemljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu