Sahranjen Sadam Husein

Bivši predsednik Iraka Sadam Husein, juče pogubljen pošto je osuđen na smrt zbog zločina protiv čovečnosti, sahranjen je jutros.

Izvor: B92

Nedelja, 31.12.2006.

09:57

Default images

Husein je sahranjen na porodičnom groblju, u rodnom selu Avdži, blizu Tikrita. Njegovi sinovi Udaj i Kusaj, koje je Vojska SAD ubila 2003, takođe su tamo sahranjeni. Huseinovo telo sinoć je američkim avionom prebačeno u Tikrit, gde je predato plemenskim vođama. Sahrana je protekla mirno, a prema rečima guvernera provincije, bilo je prisutno svega nekoliko ljudi.

Husein je obešen juče rano ujutro u Bagdadu jer je sud ustanovio da je kriv za ubistvo najmanje 148 ljudi tokom svoje vladavine. Ožalošćeni su se okupili oko kovčega koji je bio umotan u iračku zastavu, koju je Sadam 1991. dopunio rečima "bog je veliki", okviru petokrake.

Rođak Sadama Huseina, Jusuf ali Husein, kaže da je telo dopremljeno u 3.30. "Upravnik koalicionih snaga je došao i obezbedio uslove kako bi Sadam mogao da bude sahranjen tokom noći", rekao je on.

Na hiljade Iračana došlo je danas u posetu Tikritu, ali je policija juče zatvorila sve prilaze tom gradu i saopštila da niko neće moći da napusti ili uđe u grad u naredna četiri dana.

Vojnici SAD u Iraku su u stanju pripravnosti zbog nasilja koje bi mogla da izazove sunitska manjina, kojoj je pripadao i Husein. Dugogodišnji snimatelj Asošiejted presa i autor knjige "Bagdad Live" Veljko Đurović kaže da postoji realna opasnost od eskalacije nasilja u Iraku, ali i u zapadnim zemljama.

Predsednik SAD Džordž Buš je pogubljenje Sadama Huseina nazvao pravdom kakvu je Husein uskratio žrtvama svog brutalnog režima, a Evropska unija je osudila izvršenje smrtne kazne.

Poziv na osvetu

Više stotina ožalošćenih pristalica Huseina, okupilo se danas kod njegovog groba pozivajući na osvetu, prenele su agencije.

"Sve što sada možemo da uradimo je da se okrenemo protiv Amerikanaca i vlade", poručio je jedan od okupljenih u blizini grobnice, nedaleko od Tikrita.

Članovi porodice Sadama Huseina, koji je jutros sahranjen u rodnom selu Avji, najavili da će izgraditi javnu biblioteku i versku školu u znak sećanja na njega.

"Želimo da ovo mesto pretvorimo u versku školu i biblioteku u Sadamovu čast. Želimo da ovo mesto bude prikladno i odgovarajuće zdanje", rekao je Sadamov rođak Muadžed al-Hazaa.

Tadić protiv smrtne kazne

Zamoljen da prokomentariše vešanje svrgnutog iračkog predsednika Sadama Huseina, predsednik Srbije Boris Tadić je rekao se protivi smrtnoj kazni.

"Ne ulazim u odluku iračkog suda, i verujem da je odluka o utvrđenim Sadamovim zločinima ispravna. Međutim, kao političar, predsednik Srbije, i kao psiholog, veliki sam protivnik smrtne kazne, a posebno se protivim javnom izvršenju", rekao je Tadić na novogodišnjoj konferenciji za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: