Slovenija: Pripreme za evro

S Novom godinom, u Sloveniju u ponoć stiže i evro. Poslednje pripreme su u toku.

Izvor: B92

Nedelja, 31.12.2006.

13:53

Default images

Danas u ponoć u slovenačku istoriju odlazi tolar, nacionalna valuta koja je uživala veliko poverenje građana Slovenije. Odmah po osamostaljenja Slovenije, 1991, uvedeni su bonovi, koji su bili privremena valuta do 1992, kada su se pojavili prvi tolari. Tolar će u ponoć zameniti evro, a Slovenija će biti prva od novih članica EU koja će noćas ući u evrozonu, kao njena 13. članica.

Slovenački hotelijeri i gostioničari moći će da račune za noćašnji doček Nove godine izdaju u tolarima, ali će morati da bude prikazana i vrednost u evrima, dok će već za reprizu dočeka Nove godine i sve svoje usluge od 1. januara račune morati gostima da ispostave u evrima.

Slovenačke banke su već završile ovogodišnji platni promet, koji će ponovo početi 3. januara 2007, a te neradne dane će iskoristiti da sve tolare kojima raspolažu zamene evrima. Građani Slovenije su već upozoreni da će u novogodišnjoj noći biti privremeno ometeni i neki načini plaćanja i podizanja gotovine.

Vlasnici kreditnih i bankovnih kartica danas od 23.00 do 1.00 posle ponoći, bez obzira na to gde se nalaze, u Sloveniji ili u inostranstvu, neće moći da plaćaju karticama, a ako i posle navedenog vremena dođe do problema, trgovci će morati da ručno zabeleže transakciju jer će terminali biti privremeno isključeni.

Noćas ni pumpe OMV-a u Sloveniji neće raditi od navedenog vremena. Građani su već obavešteni i da se blagovremeno snabdeju gotovinom, potrebnom u novogodišnjoj noći jer će biti isključeni i bankovni automati, a radiće samo mali broj dežurnih bankomata.

Ako pri prelasku na evro dođe do neplaniranih problema, banke u Sloveniji su već spremne da vanredno otvore i  svoje dodatne filijale jer će do 3. januara raditi njih samo 52 u celoj Sloveniji. U tim objektima građani će moći, tokom novogodišnjih praznika, da podignu ograničenu svotu evra, najviše 200.

Tokom prvih 14 dana 2007. građani će moći besplatno da zamene tolare koje još imaju, a njima će moći i da plaćaju, s tim što će kusur dobijati u evrima. Posle te dve sedmice, za zamenu tolara u evre biće zaračunavana provizija u bankama, poštama i menjačnicama.

Prema podacima slovenačke centralne banke, trenutno je u opticaju milijardu evra, u tolarskoj protivvrednosti, gotovine, koju će morati da zameni dve milijarde evra gotovine, koje naručila i nabavila Banka Slovenije.

Do poskupljenja proizvoda i usluga, zbog prelaska na evro, ne bi smelo da dođe, a privredna i zanatska komora Slovenije su pozvale svoje članove da prelazak na evro ne iskoriste za poskupljenja.

Istovremeno je Vlada Slovenije, 7. decembra, usvojila sličan dogovor i obavezu i njime naredila svim ministarstvima, upravnim jedinicama, Vladinim službama i organima u njihovom sastavu da ne podižu cene.

Najviše problema se očekuje zbog velikog raskoraka između tolara i evra jer jedan evro vredi 239,64 tolara. Građani se već duže upozoravaju da promene odnos prema kovanicima, odnosno tzv. sitnišu, koji to više neće biti kada bude uveden evro i kada će građani u novčanicima imati mnogo više sitniša nego ranije.

Upravo zbog toga su pripremljeni posebni novčanici za sortiranje kovanica evra, a deci i odraslima su stranke i preduzeća, kao novogodišnje poklone, pripremili upravo starinske novčanike za sitniš.

Posebno će biti teško onima koji posluju s manjim svotama novca, kao što su prodavci na pijaci, koji će morati da imaju pripremljene veće količine kovanica da bi mogli da vraćaju kusur u evrima.

Vraćanje tolarskog kusura od 1. januara biće kažnjavano novčanim kaznama. Zbog toga je i Slovenačka železnica najavila da  na železničkim stanicama najvećih slovenačkih gradova neće primati  velike novčanice, od 500 evra, dok u manjim mestima neće primati ni novčanice od 200 evra, dok će u vozovima primati novčanice od najviše 20 evra.

Papirne novčanice evra u Sloveniji će biti iste kao i u celoj evrozoni, dok će kovanice biti nacionalne. Njihova glava će biti numerička i ista kao kod svih ostalih evra, ali će naličje, odnosno pismo, nositi slovenačka obeležja, poput slika lipicanskih konja, Franca Prešerna, Primoža Trubara ili Triglava.

Oni će se brzo izgubiti među evrima ostalih država EU, zbog čega su građani Slovenije krajem decembra kupovali posebne pakete slovenačkih evra, koji će im ostati za uspomenu ili za preprodaju jer se očekuje da će njihova cena za kolekcionare vrlo brzo porasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: