Tadić: Srećna Nova 2007.

Predsednik Srbije Boris Tadić očekuje da 2007. Srbija postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 31.12.2006.

10:51

Default images

Čestitajući građanima predstojeće praznike, Tadić je izjavio kako se nada da će u Novoj godini biti rešen problem ogromne nezaposlenosti. Tadić smatra da je veoma važno da Srbija jasno pokaže Briselu da želi da postane članica EU i da to učini u prva tri meseca 2007, uoči proslave pedesetogodišnjice EU i definisanja buduće politike.

"Do kraja 2007. moramo da izvršimo sve ekonomske reforme i sve političke procese, da u njima učestvujemo, uključujući pregovore o budućem statusu Kosova, saradnju s Haškim tribunalom, reformu sudstva, administracije, rada parlamenta, obezbeđenje makroekonomske stabilnosti, zaštitu ljudskih prava, prava čoveka, svih socijalnih kategorija i da tako dobijemo zvaničan status kandidata za članstvo", kaže Tadić.

Tokom 2006, Srbija je zabeležila rast proizvodnje, a Vlada je uspela da održi makroekonomsku stabilnost. Veliki problem, medjutim, ostaje činjenica da je bez posla milion građana Srbije. Zapošljavanje ljudi je jedan od glavnih ciljeva u 2007, rekao je Tadić i dodao da očekuje da će taj problem biti rešen.

"Građanima bih poželeo srećnu Novu godinu. Nažalost, ne mogu da kažem da će ona biti posuta samo cvećem. Biće i problema, ali sam apsolutno uveren da možemo da ih rešimo", rekao je Tadić.

"Uveren sam da je sledeća godina, ako je dobro završimo, a uveren sam da imamo potencijal da to uradimo, presudno važna za izuzetno stabilnu, evropsku budućnost Srbije, Srbije koja će se pomiriti sa susedima i biti u stanju da rešava ne samo probleme građana, nego i svoje državne probleme", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije kaže da je teško predvideti kako će se razvijati situacija u vezi s Kosovom. On smatra da bi bolje bilo nastaviti pregovore nego ponuditi predlog po principu uzmi ili ostavi. "Srbija ima rešenje za svaku opciju, ali to rešenje u svakom slučaju nije rat", kaže Tadić.

"Moguće nametanje rešenja"

Tadić je u novogodišnjim intervjuima beogradskim listovima rekao da je nametanje rešenja za Kosovo moguće i da je sagovornicima iz međunarodne zajednice rekao da nije spreman da takvo rešenje prihvati.

"Postoji ta mogućnost. Srbija može da ne prihvati to rešenje, ali realnost na Kosovu možda neće zavisiti od toga šta smo mi prihvatili. Moram na to da upozorim narod. Neću da govorim da će sve biti divno i krasno i da smo Ustavom rešili sve probleme. Nemam pravo i nije fer", rekao je Tadić za Večernje novosti.

Tadić je za Blic naveo da će Srbija nastaviti pravnu i diplomatsku borbu. "U tom smislu i predsednik Srbije i sve druge državne institucije imaju jedinstven stav. Nećemo ratovati, nećemo zemlju uvesti u nova stradanja i razaranja, kako to ovih dana predlažu upravo oni koji su Kosmet doveli u današnji status, u kom Srbija nema nikakvih ingerencija na delu svoje teritorije", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: