Novo zagađenje vazduha u Pančevu

Koncentracije zagađujućih materija u vazduhu nad Pančevom sinoć beležile visoke vrednosti, ali su oko ponoći počele da opadaju.

Izvor: B92

Petak, 29.12.2006.

07:20

Default images

Pola sata pre ponoći, po naređenju predsednika opštine Srđana Mikovića, uključene su sirene za hemijsku opasnost jer je benzen dostigao koncentraciju od 117, 5 mikrograma po kubnom metru vazduha. Benzen je posle ponoći opao na 99,9 mikrograma, a koncentracija ukupno redukovanog sumpora je sa 80,7 opala na i dalje vrlo visokih 37,8 mikrograma.

U padu je i koncentracija praškastih materija na 154 sa čak 914 mikrograma, koliko je izmereno u 20 časova.

Direktor NIS-ovih rafinerija Nikola Garić izjavio je sinoć da je Rafinerija nafte Pančevo prekinula sve aktivnosti koje bi mogle doprineti porastu prisustva benzena u vazduhu.

Sistem za merenje zagađenja u 18 sati je zabeležio prisustvo praškastih materija, redukovanog sumpora i benzena, a vrednost ugljenmonoksida u centru grada bila je 15,7 mikrograma po metru kubnom vazduha, dok je gornja dozvoljena granica 10 mikrograma.

U gradu je u to vreme bila gusta magla, osećali su se neprijatni mirisi, a građani su se žalili na probleme s disanjem. Posle 19 sati magla se razredila.

Hidrometeorološki zavod Srbije je u toku jučerašnjeg dana upozorio opštinske organe i javnost u Pančevu da se tokom večeri, noći i jutra mogu očekivati izrazito nepovoljni meteorološki uslovi, koji će pogodovati zagađenju.

"Nije bilo incidenta"

Ministarka za zaštitu životne sredine Rumunije Sulfina Barbu zatražila je dodatna objašnjenja u vezi sa "mogućim zagađenjem u Pančevu" prošle noći.

Ministar nauke i zaštite životne sredine Srbije Aleksandar Popović je na zahtev rumunske strane odgovorio da u zoni Pančeva nije bilo incidenta koji bi prouzrokovao zagađenje.

On je precizirao da se koncentracija gasova objašnjava "meteorološkim uslovima koji nisu dozvolili disperziju supstanci zagađenja u atmosferi", saopštilo je rumunsko ministarstvo.

Miković: Izvor verovatno industrija

Srđan Miković, predsednik Skupštine opštine Pančevo, kaže za B92 da je sinoć u dva navrata došlo do prekoračenja graničnih vrednosti benzena.

"Prvi put, u 21 sat, koncentracija benzena je bila 90,7 mikrograma po kubnom metru, da bi dva sata kasnije koncentracija bila čak 117,56. Meni nije cilj da stvaram uznemirenje građana, ali mi je dužnost da, bez obzira odakle zagađenje stiže, obavestim građane", kaže Miković.

On kaže da je već oko ponoći koncentracija benzena na mernoj jedinici kod industrijske zone pala na 36, ali se zbog nepovoljnih meteoroloških uslova zagađen vazduh preselio nad centar grada.

"Ne bih želeo da sam sudija odakle je poteklo zagađenje, međutim, koncentracija metil-merkaptana upućuje da je poreklo toga negde iz industrije. Da li se zagađenje desilo tokom dana, pa se noću zbog temperaturne inverzije spustilo na grad, ili se desilo tek sinoć, ne možemo biti sigurni", kaže Miković.

Miković kaže da je trenutna situacija dobra zbog zapadnog vetra od 3 m/s, koji zagađeni vazduh nosi dalje od naseljenog mesta. Jutros su izmerene relativno visoke koncentracije sumpora i prašine u vazduhu, dok su ostale zagađujuće materije bile u granicama normale.

Pomoćnik ministra za nauku i zaštitu životne sredine Miroslav Nikčević, koji je došao u Pančevo, rekao je da je uznemiravanje građana sirenama pred ponoć bilo nepotrebno.

"Republička ekološka inspekcija preduzela je mere kontrole proizvodnje u fabrikama hemijske industrije u Pančevu koje nisu pokazale poremećaj u njihovom radu, pa je zagađenje posledica vrlo nepovoljnih meteoroloških uslova", kazao je Nikčević.

Miković je za B92 rekao da Nikčević pokušava da minimizuje svoju odgovornost: "Lako je nekome ko stanuje daleko od Pančeva da kaže 'ne treba da obavestiš građane'. Nadam se da gospodin Popović, kao ministar za nauku i životnu sredinu, ne deli mišljenje svog prvog saradnika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: