Oružari štrajkuju u Skupštini grada

U Skupštini Kragujevca ostalo oko 100 štrajkača fabrike Zastava oružje. Beograd-Moskva o isporuci oružju za Jermeniju.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.12.2006.

07:58

Default images

Sindikat fabrike protestuje četvrti dan, a jutros je zgradu blokiralo više stotina oružara. Oni ne odustaju od zahteva da Vlada Srbije nadoknadi štetu nanetu fabrici zabranom izvoza oružja u Jermeniju i realizaciju investicionog programa vrednog 279 miliona dinara.

Predsednik sindikata Jugoslav Ristić kaže da će protest trajati do ispunjenja zahteva.

Ristić: Nastavićemo noćas i sutra proteste s obzirom na to da Vlada nije donela odluku koja bi delimično ispunila naše zahteve. Saopštenje koje smo dobili od Vladinog Biroa za komunikacije nije nešto što može da nas zadovolji. Sutra ćemo ponovo blokirati Skupštinu grada", najavljuje Risitć.

B92: Da li narednih dana biti radikalizacije protesta?

Ristić: Naravno, ali o tome će doneti odluku organi. Razmišljamo o tome.

Radnici fabrike smatraju da je ovaj vid protesta jedini način da se problem reši. "Hoćemo da u 2007. uđemo s većim platama, s novim ugovorima, a sve loše da ostane u staroj godini", kaže jedna od radnica.

Osim blokade Skupštine Kragujevca, oružari za sutra ne isključuju mogućnost primene radikalnijih mera, ali su odbili da daju detaljnije informacije o tome.

Vlada pozvala na okončanje protesta

U međuvremenu, Vlada je pozvala kragujevačke oružare da prekinu proteste jer se samo uvećava šteta. Premijer Vojislav Koštunica ocenio je da protesti nemaju smisla. "Protesti, imajući u vidu stvarno stanje stvari i nameru Vlade da ti problemi budu rešavani, nemaju smisla, ili u jednom pogledu zaista mogu biti sporni, ako se odvijaju u vreme ili neposredno pred izbore", rekao je premijer.

Ministar privrede Predrag Bubalo saopštio je da Vlada neće pregovarati sa zaposlenima u fabrici Zastava oružje dok traje njihov protest. "Ono što je sporno ne može biti nadoknađeno. To nema nikakve sličnosti, kao što su neki izjavili, s Krušikom i sa Slobodom. Jednostavno, ti ugovori nisu bili sporni, ovaj je sporan", rekao je on.

Dragoljub Grujović, direktor Namenske u Zastavi, kaže kako očekuje Skupština sindikata prihvati predlog Vlade. "Mislim da je to dobar predlog i da posle toga možemo imati rešenje za duži period", kaže on.

Pregovori s Rusijom na inicijativu Tadića

Boris Tadiæ s oružarima (Beta)
Otpravnica poslova Ambasade Srbije u Moskvi Jelica Kurjak razgovarala je s vlastima Rusije o mogućnosti izvoza oružja kragujevačke Zastave u Jermeniju, potvrđeno je za B92 u Predsedništvu Srbije.

Kako nam je rečeno, Jelica Kurjak razgovor je vodila po nalogu predsednika Srbije Borisa Tadića. Odgovor iz administracije predsednika Rusije, gde su vođeni razgovori, treba da stigne sutra.

U razgovoru s grupom radnika u štrajku, Tadić je prethodno je rekao da će za dva dana obavestiti poslovodstvo i sindikat o mogućnostima izvoza Zastavinog oružja u Jermeniju, ali i da će se založiti da, kada je reč o nadoknadi štete, bude primenjeno dosadašnje iskustvo.

"Moj stav je da, ako oružari iz Krušika i Slobode imaju nadoknadu za propali posao zato što je postojao problem spoljnopolitičke prirode, to treba da bude isti princip i za vas", rekao je Tadić.

Stanković: Nema obeštećenja bez dozvole

I dok direktor Zastava oružja Dragoljub Grujović tvrdi da uprava te fabrike nije samovoljno sklapala ugovor s Jermenijom o isporuci oružja, ministar odbrane Zoran Stanković izjavio je za B92 da ta fabrika nije imala potrebne dozvole Vlade za izvoz u Jermeniju. On je rekao da pri sklapanju ugovora mora biti napravljena i klauzula da taj ugovor ne može stupiti na snagu do dobijanja dozvole za izvoz.

Ministar odbrane je rekao da je Vlada u prošloj i ovoj godini donela odluku o otpisu dugovanja Fabrici oružja Zastava od 2,1 milijardi dinara kao način da se pomogne fabrici.

"U konkrenom slučaju, obavili smo više razgovora i sa sindikatom koji sada štrajkuje i dali im određene predloge. Oni znaju šta smo se dogovorili, neke od tih stvari iz više razloga nisu za javnost, a ono što je bitno jeste da smo u tim pregovorima nagovestili mogućnost da smo na pragu da im obezbedimo posao u naredne dve godine, s obzirom na to da očekujemo sklapanje takvog ugovora", kaže Stanković.

U trenutku kada je vlada odlučivala o obeštećenju Slobode iz Čačka i Krušika iz Valjeva, te dve fabrike su imale dozvole koje su dali nadležni organi i zato su obeštećene, objasnio je Stanković, dok je Zastava oružje imala sklopljen ugovor, ali ne i dozvolu, pa zato nije dobila naknadu štete, kaže Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: