"Doček integracije" u Rumuniji

Rumuni će u noći između 31. decembra i 1.januara uz Novu godinu proslaviti i ulazak u EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.12.2006.

14:05

Default images

Na "dočeku integracije", koji će biti organizovan tom prilikom, prisustvovaće visoki domaći i evropski zvaničnici. Za veliku većinu Rumuna ulazak u Evropsku uniju je ostvareni san, dug skoro pola veka. Poslednjih sedamnaest godina sva istraživanja javnog mnjenja su pokazala da je između 60 i 80 odsto Rumuna za ulazak Rumunije u EU.

Sve političke snage u Rumuniji, uključujući i radikalne nacionaliste, takođe su zdušno podržavali zahtev za pridruživanje Evropskoj uniji, koji je rumunska vlada podnela juna 1995. godine.

Kako se najavljuje, svečanostima će prisustvovati predsednik Evropskog parlamenta Žosep Borel, evropski komesar za proširenje EU Oli Ren, komesar za komunikacije Margo Valštrom, šefovi diplomatija Nemačke, Danske i Bugarske.

Manifestacije u Bukureštu će početi 31. decembra pred sedištem rumunske Vlade ceremonijom dizanja zastave Evropske unije, uz himnu Unije Oda Radosti.

Međutim, političke podele u Rumuniji iskazaće se i u noći slavlja. Premijer Kalin Popesku Taričeanu, sa "evropskim gostima" biće na Trgu Revolucije, na kome je doček Nove Godine i "doček integrisanja" organizovala Vlada, dok će Predsednik Trajan Basesku biti na manifestacijama koje je organizovao gradonačelnik Bukurešta Adrijan Videanu na Trgu Univerziteta.

Dva trga se nalaze u neposrednoj blizini, tako da će se muzički programi sigurno mešati, a javnost se nada da će i predsednik i premijer prevazići nesporazume i bar u ponoć biti zajedno.

Drašković čestitao Rumuniji i Bugarskoj ulazak u EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković danas je čestitao Rumuniji i Bugarskoj predstojeći ulazak u Evropsku uniju.

On je, povodom pristupanja te dve zemlje EU 1. januara 2007. godine, uputio čestitke ministrima spoljnih poslova Bugarske i Rumunije Ivajlu Kalfinu i Mihaju Ungureanuu, kao i građanima tih zemalja.

Drašković je izrazio zadovoljstvo što će Srbija, ulaskom Bugarske i Rumunije u EU, "u njima imati prijatelje u porodici naroda kojoj Srbija takođe pripada", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: