Izveštaj o korupciji

Beograd -- Transparensi Internešenel je predstavila godišnji izveštaj o istraživanjima o stepenu rasprostranjenosti korupcije u više od 60 zemalja.

Izvor: Beta
Podeli

Izveštaj Globalni barometar korupcije obuhvatio je i Srbiju. Većina građana u Srbiji smatra da Vlada ne čini dovoljno da se izbori s korupcijom, a kao najkorumpiraniji sektor u društvu označava zdravstvo, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje Globalni barometar korupcije, koje je Galup za potrebe Transparensija sproveo u 62 zemlje, pokazalo je da ljudi u većini zemalja misle da su političke partije izuzetno korumpirane. Lično iskustvo sa korupcijom imalo je u proseku desetak procenata anketiranih, a najčešće su mito plaćali policiji.

U Srbiji je 13 odsto anketiranih tvrdilo da su u protekloj godini dali mito. Iako su kao najkorumpiraniji sektor označili zdravstvo, pa pravosuđe i policiju, 22 odsto onih koji su bili u kontaktu sa policijom tvrde da su platili mito predstavnicima te službe.

Isto tvrdi 17 odsto onih koji su koristili zdravstvene usluge i osam odsto anketiranih koji su imali kontakt sa pravosuđem.

U regionu veći je procenat onih koji priznaju da su dali mito u budućoj članici EU Rumuniji (20 odsto) i Albaniji (66 odsto). Nešto manji je u Makedoniji (devet), Bugarskoj (osam) i Hrvatskoj (sedam odsto).

Građani Srbije nezadovoljni su učincima vlade na polju borbe protiv korupcije - 15 odsto smatra da je efikasna ili vrlo efikasna, 35 odsto da nije efikasna, jedna petina misli da se vlada uopšte ne bori protiv korupcije, dok 17 odsto tvrdi da je vlada podstiče.

Istraživanje u Srbiji sproveo je TNS Medium Gallup na uzorku od 1.000 ispitanika u julu ove godine.

strana 1 od 104 idi na stranu