"Izbrisani" se vratili iz Brisela

Karavan predstavnika izbrisanih iz registra građana Slovenije i nevladinih organizacije vratio se zadovoljan iz Brisela.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2006.

20:20

Default images

Predstavnici izbrisanih otputovali su u Brisel 27. novembra na poziv evropskog komesara za pravosuđe Franka Fratinija da bi poslanicima Evropskog parlamenta ukazali na svoj problem, koji je ulaskom Slovenije u Evropsku uniju postao evropski problem.

"Evropski poslanici i predstavnici i nevladine organizacije sa kojima smo se sastali smatraju da Slovenija 2008. godine ne može predsedavati EU, ako ne reši problem izbrisanih", rekli su predstavnici izbrisanih posle povratka iz Brisela.

U toku putovanja u Brisel, izbrisani su se zaustavili u Trstu, Monfalkoneu i Parizu, gde su tamošnjim političarima i nevladinim organizacijama govorili o svom problemu.

Predstavnici socijalista, komunista, zelenih i Unije za narodni pokret francuskog parlamenta obećali su da će o problemu obavestiti i francuskog predsednika Žaka Širaka, a ako Slovenija do 2008.godine ne reši njihov problem, zahtevaće od predsednika da "upotrebi svoj autoritet da Slovenija 2008. godine ne predsedava EU", rekao je predstavnik izbrisanih Andrej Kurnik.

U Briselu su predstavnici izbrisanih razgovarali s predstavnicima levice u Evropskom parlamentu, koji su, takođe, izrazili mišljenje da država koja na takav način krši ljudska prava ne može predsedavati EU.

Fratini obećao je izbrisanima da će narednih dana na razgovor o rešavanju njihovih problema pozvati ministra unutrašnjih poslova Slovenije Dragutina Mata.

Slovenija je nakon osamostaljenja 1992. godine, iz registra građana izbrisala najmanje 18.000 ljudi, kako se navodi u zvaničnim evidencijama.

"Izbrisani" su tako izgubili sva građanska prava, a reč je, pre svega, o građanima koji su u Sloveniju iz bivših jugoslovenskih republika došli u vreme zajedničke države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: