Srbija u Partnerstvu za mir

Na samitu NATO-a u Rigi doneta odluka da Srbija bude primljena u članstvo Partnerstva za mir, bez uslovljavanja.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 29.11.2006.

08:15

Default images

Na sastanku šefova država-članica NATO-a doneta je odluka da se Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora priključe Partnerstvu za mir. Iako je bilo najava da će prijem Srbije i BiH biti uslovan na godinu dana, u zvaničnom dokumentu ne pominje se nikakvo uslovljavanje, ali se od Beograda i Sarajeva očekuje saradnja s Haškim tribunalom, što će biti detaljno praćeno. Haško tužilaštvo je nezadovoljno tom odlukom.

Srbija, Crna Gora i BiH bile su jedine evropske zemlje koje nisu bile članice Partnerstva za mir. Njihov prijem za čelnike NATO-a je važan za stabilnost u regionu, što je bio i ključan argument koji je na kraju prevladao stav SAD, Britanije i Holandije, koje su insistirale na tome da Srbija i BiH prethodno ispune haške obaveze.

U saopštenju po završetku dvodnevnog samita, navodi se da NATO posebno očekuje da Srbija i BiH ostvare punu saradnju sa Haškim tribunalom i najavljuje da će blisko pratiti takve njihove napore.

"Čvrsto verujemo da BiH, Crna Gora i Srbija mogu da ponude dragoceni doprinos regionalnoj stabilnosti i bezbednosti. Veoma podržavamo tekući proces reformi i želimo da ohrabrimo budući pozitivni razvoj u regionu na putu prema evroatlantskim integracijama", navodi se u saopštenju.

NATO će pojačati saradnju u oblasti reformi odbrane sa BiH i Srbijom i ponudiće savete i pomoć Crnoj Gori u izgradnji njenih odbrambenih kapaciteta.

Nezvanično se saznaje da će Srbija u Partnerstvo biti primljena za mesec dana, neposredno pred izbore u Srbiji, a tim povodom će, kako se pretpostavlja, u Brisel biti pozvan predsednik Srbije Boris Tadić.

Lideri NATO-a su takođe pozdravili napore Albanije, Hrvatske i Makedonije u pripremi za odgovornost i obaveze članstva u tom vojnom savezu i za 2008. godinu najavili poziv u Alijansu, ukoliko ispune potrebne uslove.

Shefer: Politički signal Srbiji

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer rekao je na konferenciji za štampu da je današnja odluka izuzetno važna za region jer je poslata poruka o otvorenosti.

"Naravno da Alijansa želi da da politički signal Srbiji. Dugo sam smatrao da to treba uraditi, ali to nije bilo tako lako jer u slučaju Srbije, da ponovim još jednom, imamo problem saradnje s Haškim tribunalom", rekao je Shefer.

"NATO je, kao što znate, dao podršku Martiju Ahtisariju da bude specijalni predstavnik za Kosovo. Ja zaista mislim da je važno i da Srbija mora da dobije signal da je važan igrač u regionu i da NATO smatra da je važno da ima snažne političke odnose i veze sa Srbijom, što će biti učinjeno kroz Partnerstvo za mir", kaže Shefer.

"U kritičnom i teškom procesu pregovaranja morate uvažiti i činjenicu da ja ne pokazujem sve svoje karte novinarima. Mi imamo intenzivne odnose sa Srbijom i u određenom momentu dolazi trenutak kad morate da donesete političku odluku i ona je doneta", kaže on.

"Ponavljam da je puna saradnja s Hagom neophodna i mi ne želimo da pred tim ustuknemo. Ali, morate shvatiti da je u donošenju odluke o pristupu Srbije Partnerstvu moj posao da pokušam da nađem najbolje moguće rešenje u okviru Alijanse i morate da znate da vam neću uvek otkriti sve svoje karte", kaže on.

Na odluku je odmah reagovalo Tužilaštvo Haškog tribunala. Tužilaštvo je nezadovoljno i razočarano odlukom lidera NATO-a da Srbiji ponude članstvo u Partnerstvu za mir.

Portparol Tužilaštva Anton Nikiforov preneo je stav glavne tužiteljke Karle del Ponte da taj potez ne vidi kao podršku naporima za hapšenje najtraženijeg haškog begunca Ratka Mladića.

Predstavnik Evropske unije Havijer Solana snažno je danas pozdravio odluku o prijemu Srbije, Crne Gore i BiH u Partnerstvo za mir i dodao da je to još jedan važan korak u naporima zemalja zapadnog Balkana da prevaziđu nasleđe prošlosti i pridruže se EU i NATO-u.

Solana je podvukao da odluka znači i priznanje za napredak koji su poslednjih godina na sektoru bezbednosti ostvarile pomenute zemlje.

Kancelarija NATO u Beogradu za nekoliko dana

Kancelarija NATO za saradnju sa Srbijom biće otvorena odmah pošto Vlada Srbije i NATO razmene pisma o namerama, a to bi se moglo dogoditi u narednih nekoliko dana, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu odbrane Srbije.

Šef Kancelarije biće francuski general Janike Ase, vojni ataše Francuske u Beogradu.

Prevashodna uloga Kancelarije biće staranje o sprovođenju Sporazuma o tranzitu snaga NATO koji su 18. jula 2005. godine u Beogradu potpisali ministar spoljnih poslova Vuk Drašković i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer.

Tadić: Odlično za građane, Vojsku i državu

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je prijem Srbije u Partnerstvo za mir odlična vest za građane, Vojsku i državu.

"Posle dugih reformi, koje su trajale od 2003. do danas, poslednjih meseci, a pogotovo poslednjih dana, zahvaljujući snažnim diplomatskim aktivnostima, trud se konačno isplatio, primljeni smo u Partnerstvo za mir", kaže Tadić.

Tadić je naveo da svaki potencijalni investitor pre svega pita da li je Srbija u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, u Evropskoj uniji ili u Partnerstvu za mir.

"Napokon možemo reći svima koji žele da otvore nova radna mesta i obezbede bolji život za naše građane da Srbija jeste u Partnerstvu za mir i da je to pouzdana bezbednosna garancija za njihove investicije", kaže Tadić.

Tadić navodi i da niko ne sme da pomisli da je prijemom rešen problem saradnje s Hagom. "Ta vest je važna i za našu vojsku i vojnike jer će reforma naših oružanih snaga biti kudikamo brža. Jedini razlog zašto do sada nismo bili u Partnerstvu za mir jeste neizvršavanje naših haških obaveza."

"Danas u Srbiji niko ne sme da pomisli da smo prijemom rešili problem saradnje s Hagom. Mi taj problem moramo okončati do kraja i svi koji su optuženi pred Haškim tribunalom moraju se naći pred Tribunalom", kaže Tadić.

Koštunica: Celovitost Srbije biće očuvana

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da prijem u program Partnerstvo za mir pokazuje da se proces evropskih integracija Srbije nastavlja i da ohrabruje u trenutku kada se Srbija svim pravnim sredstvima bori za očuvanje svog integriteta i suvereniteta.

"Kao članovi Partnerstva za mir mnogo smo sigurniji u tome da će celovitost Srbije biti očuvana i da će Kosovo i Metohija ostati u Srbiji, sa odgovarajućom visokom, suštinskom autonomijom", rekao je Koštunica tokom posete Bogdanju. Prema njegovim rečima, isto bi trebalo postupiti i u slučaju pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković očekuje da prijem u Partnerstvo otvori vrata za nastavak pregovora o stabilizaciji i priključenju Srbije Evropskoj uniji.

"To je i jasna poruka retrogradnim političkim snagama u Srbiji, da povratka u prošlost neće biti", rekao je Drašković Beti. Drašković smatra da će odluka biti od velikog značaja za Srbiju i perspektivu celog regiona.

Tribunal: Nagrada za neispunjavanje obaveza

U Haškom tribunalu vest o prijemu Srbije u Partnerstvo za mir primljena je s velikim iznenađenjem.

Anton Nikoforov, portparol haškog tužilaštva, za B92 kaže da Tribunal žali zbog odluke NATO-a jer prijem deluje kao nagrada za neispunjavanje obaveza, iako je u svom poslednjem izveštaju glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte dala negativnu ocenu saradnje Beograda s Hagom.

"Tužiteljka je iznenađena tom odlukom i žali zbog nje jer to izgleda kao da su oni koji nisu sarađivali s Tužilaštvom nagrađeni. Nemamo dalje komentare na to, a insistiraćemo na punoj saradnji, kao što se i u obrazloženju odluke o prijemu insistira na punoj saradnji s Haškim tribunalom", kaže Nikiforov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: