Dug Srbije 12,2 milijarde dolara

Po merilima domaćih i međunarodnih finansijskih organizacija, Srbija spada među najzaduženije zemlje u tranziciji.

Izvor: Blic

Sreda, 29.11.2006.

07:49

Default images

U odnosu na 2000, ukupan spoljni i unutrašnji dug Srbije manji je milijardu dolara, pokazuju podaci u poslednjem broju Biltena javnih finansija, publikacije koju izdaje Ministarstvo finansija. Krajem oktobra 2006. ukupan dug Srbije je 12,2 milijarde dolara ili 9,6 milijardi evra.

U trenutnoj strukturi državnog duga, obaveze prema građanima i obaveze prema stranim kreditorima gotovo su izjednačene, a najveću stavku u dugu čine potraživanja građana po osnovu stare devizne štednje, koja premašuju četiri milijarde dolara.

Pored duga građanima i stranim kreditorima, država, po osnovu pozajmica javnim preduzećima za obnovu infrastrukture i zaštitu životne sredine, ima indirektne obaveze u iznosu od blizu milijardu dolara.

Prema kriterijumima Svetske banke, zemlja je visokozadužena ako je njen dug na kraju godine više od 2,2 puta veći od izvoza robe i usluga u toj godini. Sa izvozom od 6,2 milijarde dolara i dugom koji je na kraju 2005. prevazilazio 15 milijardi, Srbija je prošle godine još uvek bila zemlja visoke zaduženosti.

Uzimajući u obzir izvoz, koji je za prvih devet meseci 2006. iznosio 3,6 milijardi evra (4,7 milijardi dolara), postoje šanse da krajem ove godine Srbija bude negde na granici između srednjezaduženih i visokozaduženih zemalja.

Ipak, po stepenu zaduženosti među 26 zemalja u tranziciji, Srbija će, uz Hrvatsku i Kirgiziju, i dalje ostati na samom začelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: